Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > En Önce Sağlık > İlaçlar

İlaçlar İlaç bilgileri, ilaç prospektüsüsleri ve ilaçlarla ilgili tüm bilgiler.


İlaç Geçişini Kısıtlayan Yapılar

İlaç bilgileri, ilaç prospektüsüsleri ve ilaçlarla ilgili tüm bilgiler.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 10 Nisan 2024, 02:39   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
siringa İlaç Geçişini Kısıtlayan Yapılar

İlaç Geçişini Kısıtlayan Yapılar

Kana alınmadan önce (örn, absorpsiyon sırasında), bir ilacın vücudu çevresinden ayıran engelleri aşması gerekir. Bunlar deri ve müköz membranlardan oluşur.

Absorpsiyon bardakta oluyorsa ( enteral absorpsiyon), engel intestinal epitelde. Bu tek tabakalı epitel, enterositler ve mukus yapan goblet hücrelerinden oluşur. Lümene bakan yüzeyde, bu hücreler zonulue occludentes (sağ alttaki ufak kutuda siyah noktalarla gösterilmiştir.) tarafından birbirlerine bağlanır. Bir zonula accludentes veya sıkı birleşme yerleri iki hücrenin fosfolipid membranlarının yakın temasta oldukları ve İntegral membran proteinleriyle birleştikleri (sağ ortadaki yarım daire) bölgelerdir. Birleşme bölgesi her hücreyi bir çember gibi kuşatır, böylece hücreler kesintisiz bir kemer ile sıkıca bağlanmış olurlar. Böylece parçalanmış bir fosfolipid tabakası oluşur (sol alt şekildeki sarı bölge) ve hücre tabakası tarafından ayrılmış iki ortam (barsak için intestinal lümen [koyu mavi] ve hücrelerarası ortam [açık mavi] , arasında kesintisiz bir engel olarak çalışır. Maddelerin giriş - çıkışını kısıtlayan bölge bir engelin etkinliği, bu sıkı birleşme bölgelerinin çok sayıda sıralar halinde düzenlenmesi ile artırılabilir, örneğin serebral damarlarda olduğu gibi. Bağlayıcı proteinler (koneksinler) hücre membranında özel bölgelerde bulunan diğer işlevsel membran proteinlerinin birbirlerine karışmasını önlemeye yardımcı olur.

Bu fosfolipid çift tabaka, bir ilacın enteral absorpsiyonu sırasında aşması gereken intestinal mukoza - kan engelini oluşturur. Fizikokimyasal özellikleri lipofilik membrandan geçişe izin verenler (sarı) veya özel bir taşıma mekanizmasına sahip olanlar kolaylıkla geçerler. Böyle ilaçların absorpsiyonu hızlı olur, çünkü absorpsiyon yüzeyi epitelin fırçamsı kenarı (plazmalemmanın mikroskopik katlanmaları) nedeniyle çok fazla genişlemiştir. Bir ilacın absorbe edilebilirliği, barsakta absorpsiyon için var olan miktarın absorbe edilen miktara bölünmesi ile elde edilen absorpsiyon oranı ile tanımlanır.

Solunum yolunda, siliyası olan epitel hücreleri lüminal yüzeyde zonulae occludentes tarafından birleştirilirler, böylece bronşiyal alan ile hücrelerarası ortam birbirinden kesintisiz bir fosfolipid engel ile ayrılmış olur.

Sublingual veya bukal uygulamada, bir ilaç oral mukozanın keratinize olmayan çok tabakalı skuamöz epiteli ile karşılaşır. Burada hücreler birbirleriyle nokta şeklinde gösterilmiyor) oluşturur ancak bunlar hücrelerarası aralıkları kapatmaz. Onun yerine hücreler hücredışı ortamda tabakalar oluşturan fosfolipid membran parçacıklarını birleştirme özelliğine sahiptir (sağ ortada yarım daire) Bu şekilde her ne kadar hücre dışı yerleşim gösterse de ve intestinal epiteldekine benzemese de skuamöz epitel içinde de bir kesintisiz fosfolipid engel mevcuttur. Benzeri bir engel derinin çok tabakalı keratinize skuamöz epitelinde de mevcuttur. Kesintisiz fosfolipid bir engelin bulunuşu, skuamöz epitelin sadece lipofilik ilaçların yani fosfolipid membranlardan difüze olabilen maddelerin geçişine izin vereceği, epitel kalınlığının absorpsiyon oranını ve hızını belirleyeceği anlamlarına gelir. Ayrıca deriden absorpsiyon, derinin çeşitli bölgelerinde farklı bir şekilde gelişmiş keratin tabakası, stratum corneum tarafından engellenir.


Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
geçişini, kısıtlayan, yapılar, İlaç


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 16:29.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.