Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > En Önce Sağlık > İlaçlar

İlaçlar İlaç bilgileri, ilaç prospektüsüsleri ve ilaçlarla ilgili tüm bilgiler.


İnhalasyon Yoluyla İlaç Uygulaması

İlaç bilgileri, ilaç prospektüsüsleri ve ilaçlarla ilgili tüm bilgiler.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Nisan 2024, 02:55   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
ilac İnhalasyon Yoluyla İlaç Uygulaması

İnhalasyon Yoluyla İlaç Uygulaması

İnhalasyon bir aerosol şeklinde (s.12) bir gaz veya bir buğu ile ilaçların bronş mukozasına ve daha az oranda alveol membranına uygulanmasını sağlar. İlaçların bronş düz kaslarını veya bronş mukusunu etkilemesi istendiği durumlarda bu yol seçilir. Bundan başka gaz halindeki veya uçucu bileşikler sistemik etki elde etmek amacıyla inhalasyon yolundan kullanılabilirler. (Örneğin inhalasyon anestezikleri s.218)

Geleneksel spreylerde (örn: nebülizör) aerosol oluşumu için gerekli itici güç, bir pompaya basılarak meydana getirilir. Diğer bir şekilde ilaç, ölçülü dozun püskürtüldüğü bir kapağa sahip basınçlı uygulama cihazındaki çözelti veya toz içerisinde verilir. Kullanım sırasında inhalasyon tüpü direk olarak ağzın önünde tutulur ve inspirasyonun başlamasıyla harekete geçirilir. Aktarmanın etkili olması cihazın ağız önündeki durumuna, aerosol parçacıklarının büyüklüğüne ve inspirasyon ile sprey kapağının açılması arasındaki uyuma bağlıdır.

Aerosol parçacıklarının büyüklüğü onların inhale edilen havadaki sürüklenme hızlarını, bu şekilde solunum yoluna penetrasyonun derinliğini tayin eder. ‘Çapı > 100 um olan parçacıklar orofaringeal boşlukta, 10-60 um çapa sahip planlar ise bronş epitelinde tutulur. Çapı <2 um olan parçacıklar alveollere ulaşabilirler, ancak alveol epiteli nedeniyle büyük kısmı dışarı atılır.

Bronş epitelinin mukus tabakasında tutulan ilacın bir kısmı absorbe olur, bir kısmı da bronşial mukus ile larinkse doğru taşınır. Bronşial mukus silier epitelin hareketine bağlı olarak yukarıya doğru yol alır. Fizyolojik olarak, bu mukosilliyer transportun görevi inspire edilen toz parçacıklarının atılmasıdır. Dolayısıyla aerosol şeklindeki ilacın, sadece bir kısmının (~%10) solunum yoluna girmesi mümkündür ve bunun da yalnızca bir kısmı mukozadan geçer, aerosolün kalan kısmı mukosiliyer transport ile farinkse gelir ve yutulur. İnhalasyonun yararlı tarafı (örn, lokal uygulama( barsaklardan iyi absorbe olmayan (izoproterenol, ipratropyum, kromolin) veya ilk - geçiş eliminasuonuna uğrayan ilaçlarım (s. 42: beklometazon dipropionat, budesonid, flunisolid, flutikason dipropionat) kullanılabilmesidir.

İnhale edilen bir ilacın yutulan kısmı değişmeden absorbe olsa bile, bronşlardaki ilaç konsantrasyonu diğer organlara göre çok daha fazla olacağı İçin bu yolla uygulama yararlıdır.

Mukosilliyer transportun etkinliği siliyer hareketin gücüne ve bronşiyal mukusun vizkositesine bağlıdır. Her iki faktör patolojik durumlarda değişebilir (örn, sigara içenlerin öksürüğü, bronşit) veya ilaçlardan olumsuz şekilde etkilenebilir. (atropin, antihistaminikler)



Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
uygulaması, İlaç, İnhalasyon, yoluyla


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 15:12.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.