Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > En nce Salk > Evrensel Enerji ve Salk > Yoga

Yoga Yoga nedir? Nasl yaplr? Yogayla ilgili herey..


Rāja Yoga

Yoga nedir? Nasl yaplr? Yogayla ilgili herey..


Kullanc Etiket Listesi

Like Tree1Beeniler
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seenekler Grntleme stilleri
Alt 27 Ocak 2024, 00:07   #1
evrimii
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullancsnn Avatar
 
Profil ayrntlarn grntleyebilmek iin kaytl kullanc olmanz ve ye hesabnzla oturum amanz gerekmektedir.
yeni Rāja Yoga

Rāja Yoga



Sanskrit metinlerinde Rja yoga hem yogann amac hem de ona ulamann bir yntemi olarak tasvir edilir. 19. yzylda Swami Vivekananda, Raja Yoga adl kitabnda Patanjali'nin Yoga Sutralar yorumladnda bu terim ayn zamanda yoga pratii iin kullanlan modern bir isim haline geldi.


O zamandan beri Rja yoga; ashtanga yoga, kral yogas, sahaja marg ve klasik yoga gibi eitli isimlerle adlandrld.

Etimoloji ve kullanm

Rja (Sanskrite: राज) "ef, trnn en iyisi" veya "kral" anlamna gelir. Rja yoga bu nedenle "yogann en iyisi ef" anlamna gelir.

Tarihsel olarak Raja yoga terimi, modern kullanmndan olduka farkl baka balamlarda kullanlmtr. Antik ve ortaa Sanskrit metinlerinde, yoga uygulamasnn en yksek mertebesi anlamna geliyordu (kiinin samadhi'ye ulamas). rnein Hatha Yoga Pradipika, Hatha yogann Rja yogaya ulamann yollarndan biri olduunu belirtir.

"Rja yoga" ifadesinin bilinen ilk kullanm, 16. yzylda yazlm olan Patanjali'nin Yoga Sutralar'nda belirli bir admn yorumunda geer. Ortaa dnemi Tantrik eseri olan Datttreyayogaśstra 334 shlokada drt yogann ilkelerini aklar: Mantra yoga, Hatha yoga, Laya yoga ve Raja yoga.

Alain Danilou, Rja yogann Hinduizm tarihsel literatrnde bilinen be yoga ynteminden biri olduunu belirtir, dier drd ise Hatha yoga, Mantra yoga, Laya yoga ve Shiva yogadr.

Danilou, raja yogay "Benliin Evrensel Benlik (Brahman) ile yeniden btnlemesinin asil yolu" olarak betimler.

19. yzylda Swami Vivekananda, Raja yogay Patajali'nin Yoga Sūtralar ile rttrdnde bu terim modern bir retronim haline geldi.

Bu anlam, Natha sampradaya'nn bir metni olan Hatha Yoga Pradīpik'danki anlamdan farkldr.

Yeni bir dini hareket olan Brahma Kumaris, Hatha Yoga ilkeleri veya Patanjali'nin Yoga Sutralar ile hibir ilgisi olmayan, "Raja yoga" adn verdii bir meditasyon biimi retir.

Raja yogay tartan modern yorumlar ve edebiyat, yazl kaynak olarak genellikle Patajali'nin Yoga Sutralar'na atfta bulunur; ancak ou Hinduizm Yoga okulunun retilerini veya felsefi temellerini benimsemez. Bu kavram karmaas, yoga zerine tarihsel ve modern Hint literatrn anlamada karklna yol at.

[Foruma ye olmadnz srece forum ieriindeki balantlar grntleyemezsiniz. Foruma ye olmak iin TIKLAYIN!]

Srmenaj bunu beendi.
__________________

 
  

erii Sosyalletir

Etiketler
rāja, rāja, yoga


u anda bu konuyu grntleyen etkin kullanclar: 1 (0 ye ve 1 konuk)
 

Gnderme Kurallar
Konu ama yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj dzenleme yetkiniz yok

BB code is Ak
[IMG] Kodlar Ak
HTML-Kodu Kapal
Trackbacks are Ak
Pingbacks are Ak
Refbacks are Ak



Forum saati; Trkiye'ye gre ayarlanm olup, u an saat: 13:30.

Forum Yasal Uyar
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisansl vBulletin® kullanmaktadr.

ForumKalbi.Com; 5651 sayl kanun uyarnca yer salayc niteliini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yaplan paylamlar, moderasyon ekibimizin onayna dahil olmadan direkt yaynlanmaktadr. 5237 sayl TCK (Trk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayl Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kiilerin IP adresi ve sair kiisel verileri ilenmekte; yetkili merci tarafndan mzekkere (Resmi st Yaz), tarafmza tanzim edildii takdirde paylalacaktr. Hukuka aykr bir ierik paylamnn olduunu dndnz mesaj, konu ya da grseli ieren forum gnderilerini; LETM balantsndaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat ierisinde mevcut ikyetiniz zerinden tarafnza ulalacak, gerekli ilemler tesis edilecektir.