Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > En Önce Sağlık > Hastalıklara Göre Tıp Dalları > Nöroloji - Beyin ve Sinir Hast.

Nöroloji - Beyin ve Sinir Hast. Genel olarak beyini, omiriliği, beyinden ve omurilikten çıkıp vücüdun tümüne ağ gibi yayılan sinirlerin hastalıklarını inceleyen tip dalidır.Başlıca ilgili hastalıklar arasında başağrıları (Migren, Gerilim başağrısı, Küme başağrısı) , baş dönmeleri, inme (felçler), epilepsi (sara hastalıkları), bunama (Alzheimer, vb. unutkanlıklar), demiyelinizan hastalıklar (Multipl skleroz,vb.), hareket bozuklukları (Parkinson hastalığı,vb.), uyku bozuklukları (Narkolepsi, İnsomnia, vb.) yer alır.


Müzikle Uğraşmak, Beyin Sağlığını Koruyor

Genel olarak beyini, omiriliği, beyinden ve omurilikten çıkıp vücüdun tümüne ağ gibi yayılan sinirlerin hastalıklarını inceleyen tip dalidır.Başlıca ilgili hastalıklar arasında başağrıları (Migren, Gerilim başağrısı, Küme başağrısı) , baş dönmeleri, inme (felçler), epilepsi (sara hastalıkları), bunama (Alzheimer, vb. unutkanlıklar), demiyelinizan hastalıklar (Multipl skleroz,vb.), hareket bozuklukları (Parkinson hastalığı,vb.), uyku bozuklukları (Narkolepsi, İnsomnia, vb.) yer alır.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 03 Şubat 2024, 06:38   #1
Çevrimdışı
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Müzikle Uğraşmak, Beyin Sağlığını Koruyor

Müzikle Uğraşmak, Beyin Sağlığını Koruyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, müzikle uğraşmanın hafızayı dinç tutarak ilerleyen yaşlarda beyin sağlığının korunmasına yardımcı olduğu tespit edildi.


"International Journal of Geriatric Psychiatry" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Exeter Üniversitesi'nden bilim insanları, müzikle uğraşan ve uğraşmayan kişilerin beyinlerinin nasıl yaşlandığını araştırdı.

Araştırmada, enstrüman çalma, şarkı söyleme, nota okuma, müzik dinleme ve müzik yeteneğinin insan beyni üzerindeki etkileri 40-68 yaş arası 1100'den fazla kişi üzerinde incelendi. Araştırmacılar, hayatlarında müzikle uğraşmış ve müzikle hiç ilgilenmemiş kişilerin bilişsel verilerini karşılaştırdı.

Sonuçlar, piyano ya da org çalan kişilerin müzikle uğraşmanın yararını daha fazla gördüğü ancak yalnızca müzik dinlemenin bilişsel sağlığa aynı şekilde etki etmediğini gösterdi.

Araştırma, müzikle uğraşmanın hafızayı dinç tutarak ilerleyen yaşlarda beyin sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu, düzenli nota okuyan insanların sayısal hafızalarının daha iyi olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın başyazarı Prof. Anne Corbett, BBC'ye yaptığı açıklamada, bu araştırma için çok hassas testler uyguladıklarını belirterek, bu sayede insanların çeşitli beyin fonksiyonlarının incelendiğini ve müziğin de buna etkisinin araştırıldığını kaydetti.
Özellikle enstrüman çalmanın beyinde büyük etkileri olduğunu vurgulayan Corbett, "Araştırma, insanların demans riskinin aktif olarak nasıl azaltılabileceğini ve müziğin de bunun azaltılmasında rol oynadığını gösteriyor" ifadesini kullandı.

İngiltere'de bulunan "Dementia UK" isimli kuruluş da çalışmanın sonuçlarının demans hastalarında olumlu etkilerinin olduğunu ve bu hastaların iletişim yolu olarak müziği kullandıklarını belirtti.

Leydihan bunu beğendi.
 
Alt 03 Şubat 2024, 20:13   #2
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Müzikle Uğraşmak, Beyin Sağlığını Koruyor

Akıl sağlığımı müziğe borçluyum

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
beyin, koruyor, müzikle, sağlığını, uğraşmak


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 13:27.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.