Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Kadın ve Erkeğin Dünyası > Hobileriniz > Motorlu Taşıtlar ve Teknik Bilgiler

Motorlu Taşıtlar ve Teknik Bilgiler Otomobil, motor, motosiklet vb. her türlü motorlu taşıt hakkında aradıklarınızı bulabileceğiniz bölüm.


Lastiğe Çivi, Vida Batarsa Ne Yapılmalı? Sürmeye Devam Edilir mi?

Otomobil, motor, motosiklet vb. her türlü motorlu taşıt hakkında aradıklarınızı bulabileceğiniz bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Ocak 2024, 11:33   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
soru Lastiğe Çivi, Vida Batarsa Ne Yapılmalı? Sürmeye Devam Edilir mi?

Lastiğe Çivi, Vida Batarsa Ne Yapılmalı? Sürmeye Devam Edilir mi?




Arabanın lastiğine çivi, vida saplanırsa ne yapılmalı? Sürmeye devam edilir mi? Sürmek güvenli mi? Bu makalede araç sahiplerinin zaman zaman akıllarına takılan bu soruların yanıtlarına bakıyoruz.


Aracınızı park ettiniz ve lastiğe saplanmış bir çivi gördünüz... Ya da yola çıkacaksınız ve aynı manzarayı fark ettiniz. Peki, bu durumda ne yapılmalı? Aracın lastiğine çivi, vida gibi deliciler saplanırsa ne yapmak lazım? Eğer yoldaysanız sürmeye devam edilir mi? Bu soruların yanıtı için aslında genel anlamda birkaç kural var. Birlikte bakalım... (Araç nasıl daha az yakar başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)

Yola çıkmadan önce lastikleri kontrol etmek her zaman önerilir. Bazen açık rengi nedeniyle lastiğinize saplanmış bir çivi görebilirsiniz.

Lastikte çivi varsa ne yapılmalı?

LASTİKTE ÇİVİ VARSA SÜRMEK GÜVENLİ Mİ?


Peki, lastikte çivi varsa sürmek güvenli mi? Bu sorunun yanıtı kısaca hayır. Çivi saplanmış bir lastikle sürüş güvenli değil. Çünkü, lastiğe delici bir cisim girdiği zaman lastiğin patlama ihtimali artar. Çivi, lastiğin hava kaçırmasına da neden olabilir. Çivi o an için lastiği patlatmamış olsa da bu risk her zaman devam edecektir.

ÇİVİ ZARAR VERMEYEBİLİR DE

Lastikte çivi olması, lastiğin patlayacağı anlamına da gelmez. Bazı durumlarda çivi, lastiğin hava geçirmez astarından geçmeyecek kadar kısadır. Ya da hava kaçmasını önleyecek şekilde lastik sırtına girmiştir.

Ama yine de şu an için zarar vermeyen çivi, bir süre sonra lastiği patlatabilir. Mesela siz sürdükçe konumu değişir ya da havanın kaçmasına neden olabilecek küçük bir delik açabilir.

İLK KURAL: ÇİVİYİ ÇIKARTMAYIN

Peki, lastikte çivi varsa ne yapılmalı? İşte öneriler:
  • Eğer lastiğin sırtına saplanmış vida, çivi fark ederseniz, sıkıştığı haliyle bırakın. Yani vida veya çiviyi çıkartmayın. Çünkü, sıkıştığı şekli ile açtığı delik kapalı kalacak, lastiğin inmesinin önüne geçecektir. İkincisi çiviyi çıkartırken lastiğe daha fazla zarar da verebilirsiniz.
  • Çivinin saplandığı yerden hava kaçıyor mu? Bunu kontrol edin. Lastik patlak mı? Lastiğin o an değiştirilmesi gerekiyor mu? Yoksa sürmeye devam edip lastikçiye mi gitmek lazım bu konuda karar verebilirsiniz.
  • Lastik basıncı olması gerekenden önemli ölçüde düşükse yedek lastiğinizi takın veya taktırın; ve çivili lastiği en kısa sürede profesyonel bir şekilde tamir ettirin veya değiştirin.
  • Hava basıncı sadece biraz düşükse dikkatli bir şekilde aracınızı bir lastik tamirhanesine götürün. Bu konuda şu öneri verilir: Aracı sürmeniz gerektiği için lastik basıncını sık aralıklarla kontrol etmeye çalışın.
  • Her çivi, vida batan lastiğin değiştirilmesi gerekmez. Lastik onarılabilir veya değiştirilebilir. Bu konuda güvendiğiniz lastik tamircisi sizi yönlendirecektir.
HANGİ LASTİKLER TAMİR EDİLEBİLİR?
  • Lastiğin tamir edilip edilemeyeceği çivinin battığı yer ve yarattığı tahribata bağlıdır. Bazı durumlarda çözüm, lastikçinin çiviyi söküp iç lastiği yamalaması ile çözülebilecek kadar basittir. Genel olarak çivi deliği lastik sırtı merkezinin dörtte üçü içinde kalırsa yama ihtimali artar. Genel olarak bu bölgede 6 mm'ye kadar olan kesikler tamir edilebilir.
DELİK LASTİK YANAĞI ve OMZUNDA İSE...

Bazı durumlarda vida veya çivi lastiğe çok fazla zarar vermiştir. Hasar, lastiğin omuz ve yanak gibi tamir edilemeyen bölgelerinde olabilir. Bu konumlardaki fazla esneklik, hareketlilik yamanın tutmasını önler. Örneğin lastiğin yanak bölgesi araç kullanırken önemli bir gerilime maruz kalır. Bu nedenle bu alanda tamir yapılmaz. Yani çivinin battığı yer ve boyutu itibarıyla onarımın mümkün olmadığı durumlarda, lastiğin yapısal bütünlüğü bozulmuşsa yeni bir lastik almaya ihtiyacınız olur.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
batarsa, Çivi, devam, edilir, lastiğe, sürmeye, vida, yapılmalı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 09:29.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.