Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Parapsikoloji & Kişisel Gelişim > Kariyer ve Kişisel Gelişim

Kariyer ve Kişisel Gelişim Kişisel gelişim hakkında bilgi paylaşımı yapabileceğiniz bölüm.


Gençler Neden Kötü Kararlar Verir?

Kişisel gelişim hakkında bilgi paylaşımı yapabileceğiniz bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Ocak 2024, 11:36   #1
Çevrimiçi
Huysuz Ve Tatlı Adam
 
Arthur kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Gençler Neden Kötü Kararlar Verir?

Gençler Neden Kötü Kararlar Verir?

Gençler, ergenler… Zaman zaman mantıksız kararlar verebiliyorlar. Bir arkadaş eğlencesinde kendini kaybedebiliyor, tuhaf kıyafetler tercih edebiliyor. Neden gençlerde yanlış karar alma eğilimi oldukça yüksek? Bu gençler neden mantıksız kararlar veriyor?

Nedenini şimdi biliyoruz: Beyinde karar vermeyi kontrol eden alanlar, yetişkinliğe kadar yeterince gelişme göstermez.
Bir gencin gelişmekte olan beyni, o genci karar verme süreçlerinde hatalı seçimlere itebilir. Bu seçimlerin sonuçlarını göz önünde bulundurma yetisi ise henüz pek ortalarda görünmez.
Bu durumda ebeveynler, gençlerin iyi karar verme becerilerini öğrenip uygulamalarına nasıl yardımcı olabilir?

Gençlerin Bildikleri ve Yaptıkları Arasındaki Fark

Çoğu çocuk, erken yaşlardan itibaren “doğru” ve “yanlış” davranışları seçebilmeye başlar. Dil geliştikçe, çocuklar belirli davranışların istenmeyen olmasının net nedenlerini anlayabilirler.
Ancak baskı altındayken ve akranlarının dikkatlerini üzerlerine çektiklerinde, çocuklar ve gençlerin hata yapma ihtimali artar.
Gençlerin ne bildikleri ve ne seçtikleri arasındaki fark, “soğuk” ve “sıcak” durumlarla açıklanabilir. Soğuk durumlar, düşük duygusal uyarılma zamanlarında yapılan seçimlerdir. Bu dönemlerde, gençler mantıklı ve akılcı kararlar verebilirler.
Sıcak durumlar ise bu gençlerin yüksek duygusal uyarılma dönemlerinde gerçekleşir. Heyecanlı, endişeli veya üzgün oldukları haller gibi.
Sıcak durumlarda gençler genellikle kendilerini kontrol altına alamaz ve sonuçları göz önünde bulunduramazlar. Bu sebeple risk alma ihtimalleri oldukça yükselir.
Duygusal uyarılmanın karar verme üzerindeki etkisi, örneğin çok fazla alkol alma ile ilgili olumsuz sonuçları ‘yalnızca’ arkadaşları ile paylaşmalarında görülebilir.

Gençlerde Yanlış Karar Vermenin Biyolojisi

Beyin çalışmaları, karar verme, dürtü kontrolü, duygusal tepkiler ve dolaylı düşünmeden sorumlu frontal lobun, yirmili yaşların ortalarına kadar gelişimini tamamlamadığını gösteriyor.
Beynin gelişimi ile sıcak hallerde zayıf seçimler yapma riski arasındaki ilişki, psikososyal olgunluk olarak adlandırılır.

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gençler, kararlar, kötü, neden, verir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 09:16.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.