Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > En Önce Sağlık > Hastalıklara Göre Tıp Dalları > Kardiyoloji - Kalp ve Dolaşım Sistemi Hast.

Kardiyoloji - Kalp ve Dolaşım Sistemi Hast. Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.Hipertansiyon, Koroner kalp hastalıkları, kalp ritmi bozuklukları, doğuştan kalp kapak hastalıkları, varis ... gibi pek çok hastalık kardiyolojinin tanı ve tedavisi için uğraştığı hastalıklardandır.


Kalp Sağlığı İçin Zararlı Besinler Hangileri?

Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.Hipertansiyon, Koroner kalp hastalıkları, kalp ritmi bozuklukları, doğuştan kalp kapak hastalıkları, varis ... gibi pek çok hastalık kardiyolojinin tanı ve tedavisi için uğraştığı hastalıklardandır.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 17 Nisan 2024, 03:58   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Saglik Kalp Kalp Sağlığı İçin Zararlı Besinler Hangileri?

Kalp Sağlığı İçin Zararlı Besinler Hangileri?

12 - 18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası olarak biliniyor. Vücudumuzun en önemli organı olan kalbimizin sağlığı için kırmızı et, beyaz pirinç, margarin ve hamur işi gibi birçok besinden uzak durmamız gerekiyor.



Kalp sağlığına zararlı olan yiyecekler kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırmakla birlikte kötü kolestrol, yüksek tansiyon gibi birçok başka soruna da neden olabiliyor. Birazdan bahsedeceğimiz bazı yiyecekler ve içecekler ise kalp sağlığı için özellikle büyük tehlike teşkil ediyor.
İşte kalp sağlığınız için uzak durmanız gereken 11 besin:

1- İşlenmiş etler ve kırmızı et

Sosis, salam gibi işlenmiş etlerin az yağlı olan seçeneklerini bile tercih etseniz içinde koruyucu olarak sodyum nitrat bulunuyor. Nitrat, iç iltihaplanma riskini artırırken kronik iltihaplanma oluşması da damar tıkanıklığına yol açabiliyor. Sodyum ise tansiyonun yükselmesine neden oluyor. Kırmızı etin aşırı tüketiminin de kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırdığı bilinirken, bitki kökenli yiyeceklerden protein almak kalp sağlığını iyileştirmeye büyük fayda sağlıyor.

2- Sofra tuzu

Günlük tuz ihtiyacımızın yüzde 85'ini tükettiğimiz besinler aracılığıyla alıyoruz ve geriye kalan yüzde 15'i ayarlamak ise kendi elimizde. Bu nedenle ihtiyacımız olan kadarını almak ve yemek tariflerinde belirtilenden fazla tuz eklememek daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmemize yardımcı olabilir. Son olarak yemeğinizi tatmadan tuz ekleyenlerdenseniz bundan kesinlikle vazgeçmelisiniz.

3- Kızarmış yiyecekler

Kızarmış yiyecekler sağlık problemlerine davetiye çıkarırlar. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre kızarmış yiyecekleri çok tüketen insanların koroner kalp hastalığına yakalanarak ölme riski daha fazla. Sıklıkla tükettiğimiz bir başka yiyecek olan patates kızartması ise yüksek tansiyon ve Tip2 Diyabet ile yakından ilişkili. Trans yağ ile yapılan kızartmalar ise kötü kolestrolü yükseltmekte. Son yıllarda yeniden kullanılabilmelerinden dolayı sıklıkla tercih edilen trans yağ kullanımı ABD'de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yasaklanmış durumda.

4- Margarin

İçinde çok fazla katkı maddesi ve doymuş yağ bulundurmasından dolayı margarin de sağlıklı olmayan besinler arasında. Kandaki trigliseridleri artıran margarin arteriyel duvarların içinde yağ birikmesine yol açıyor. Bunun yanında tereyağı, margarine göre masum. 2016 yılında PLOS One isimli bilimsel dergide yayımlanan bir makaleye gere tereyağı tüketimi ve kalp hastalıkları arasında bir bağlantılı bulunmamakta.

5- Hamur işi ve pastalar

Pasta, çörekler ve diğer pastane ürünleri sadece yağ, şeker ve beyaz un içermekle kalmazlar aynı zamanda vücudunuza trans yağ girmesine de sebep olurlar. Trans yağlar da başta kötü kolestrolü yükseltmek olmak üzere birçok hastalığa yol açabiliyorlar.

6- Beyaz ekmek ve beyaz pirinç

Karbonhidrat ürünü olan beyaz ekmek kan şekerini hızlı bir şekilde artırıyor. Bu da zaman içinde diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riskine neden oluyor. Beyaz pirinç için de aynı şey geçerli. İşlem görmüş karbonhidratlar karında yağlanmaya ve buna bağlı olarak da diyabet ile damar hastalıklarına yol açıyor.

7- Gazlı içecekler

İngiliz Tabipler Birliği tarafından çıkarılan resmi dergide 2012 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre tatlandırılmış içecek kalp hastalıkları ve felç riskini artırıyor. Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi'nin bir araştırmasına göre gazoz, meyve suları, sporcu içecekleri de damar tıkanıklığına bağlı ölüm riskini artırmakta. Bununla benzer şekilde enerji içecekleri de büyük miktarlarda şeker içeriyor ve herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireylerde bile kalp hastalığı oluşumuna neden olabiliyor.

8- Ketçap ve barbekü sos

Ketçap gibi sosların daha uzun süre raf ömrünün olması için şeker ve sodyum içeriyorlar. 2 çay kaşığı ketçap 320 miligram sodyum içerirken bu oran barbekü sosta 310 miligram. Sodyum ve şeker katkısı daha az olan sosları tercih edebileceğiniz gibi evde doğal yollarla da yiyeceklerinizi tatlandırabilirsiniz.

9- Yağsız paketli atıştırmalıklar

Asla doğal olmayan yağsız atıştırmalıklar az yağlı olanlardan bile daha zararlı. Genellikle kilo vermek isteyen kişilerin satın alma eğiliminde olduğu yağsız atıştırmalıklar düşündüğünüz gibi sağlıklı değil. Bir ürünün içinde yağ olmaması bunun şeker ile telafi edildiği anlamına geliyor. Bu nedenle atıştırmalığınızı satın almadan içindekiler kısmına göz atmalı ve şeker oranına da dikkat etmelisiniz.

10- Aromalı sütler

Aromalı ve tatlandırılmış süt çeşitlerinin son zamanlarda marketlerde daha çok yer alması hangi sütü seçmemiz gerektiği konusunda kafa karışıklığına neden oluyor. Uzmanlar tarafından kalp sağlığı için daha iyi olan fındık sütü ve şekersiz badem sütü öneriliyor. Çikolatalı, vanilyalı gibi aromalı sütler ise kesinlikle uzak durmanız gereken seçenekler arasında yer alıyor.

11- Alkol

Özellikle yüksek tansiyon hastalarının alkol tüketmesi kalp hastalıkları riskini artırıyor. Buna ek olarak kalorisi yüksek olan alkollü içecekler kilo almanıza da neden oluyor ve fazla kilo da kalp hastalıklarının başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

İngilizce aslından çeviren: Dilara Koru

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
Alt 18 Nisan 2024, 00:01   #2
Çevrimiçi
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Kalp Sağlığı İçin Zararlı Besinler Hangileri?

Ketçapsız kahvaltı edemez oldum.

Leydihan bunu beğendi.
 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
besinler, hangileri, kalp, sağlığı, İçin, zararlı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 16:48.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.