Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Eğitim > Biyoloji > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Tüm hayvanlar hakkında bilgi, sağlık, püf noktaları, yuva veya eş arayan evcil hayvan sahipleri, dikkat etmeniz gerekenler.


Yaşlanan Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları Değişir

Tüm hayvanlar hakkında bilgi, sağlık, püf noktaları, yuva veya eş arayan evcil hayvan sahipleri, dikkat etmeniz gerekenler.


Kullanıcı Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Alt 12 Ocak 2024, 14:06   #1
Çevrimiçi
Huysuz Ve Tatlı Adam
 
Arthur kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yaşlanan Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları Değişir

Yaşlanan Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları Değişir

Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de yaşlanmayla birlikte hem mental hem de fizyolojik değişimler meydana gelir. Artık yavruluk ve gençlik dönemleri geride kalmış, enerjileri azalmıştır. Enerjilerinin azalması köpeklerde gözlemlenebilecek tek değişim de değildir; bu özel yaşam evresinde metabolizmaları yavaşlar, kas kitleleri azalır ve bazı sağlık sorunlarına yatkınlıkları artar. Yaşlılık dönemine özgü değişimlerin hayat standartlarını düşürmemesi ve sağlıklarının mümkün olduğunca korunması için çeşitli tedbirler alınabilir. Bu tedbirlerin başında da tam ve eksiksiz beslenmelerinin sağlanması gelir. Yaşlı köpeklerin sağlığını destekleyecek, yaşlılık dönemine özel formüle edilen yaşlı köpek mamaları hakkında da bilgi bulabileceğiniz yazımızda yaşlı köpeklerde beslenmeye dair en önemli unsurları keşfedebilirsiniz.

Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gereken Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerin yaşlandığını hatırlatan bazı belirtiler bulunur. Bu belirtiler köpeklerin sağlıklarının daha yakından takip edilmesini ve yaşamlarında belirli değişimlerin yapılmasını gerektiren sinyaller olarak düşünülmelidir. Köpeklerde dikkat edilmesi gereken yaşlılık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:



Köpeklerin gözlerinde bulutlanma oldukça yavaş seyreder. Dolayısıyla hemen fark edilmesi pek mümkün değildir. Yaşlanan köpeklerde sıklıkla karşımıza çıkan bu semptom katarakt belirtisi olabilir. Köpeklerde yaşlılık belirtileri arasında görmede azalma da bulunur. Görüşü geçmiş yıllar kadar iyi olmayan köpekler yürürken duvara çarpabilir, yerdeki nesneleri fark etmeyebilir.
Köpeklerde yaygın yaşlılık belirtilerinden bir diğeri ağız kokusunda artıştır. Köpekler yaşlandıkça bağışıklık sistemleri zayıfladığı için ağızlarındaki enfeksiyonlar ilerleyebilir. Enfeksiyonlar ve bakteriler ağız kokusunu tetikleyebilir

Köpekler yaş aldıkça davranışlarında belirgin farklılıklar meydana gelebilir. Tekrarlayan davranışları sıklaşabilir, havlamaları artabilir, tanıdık objeler ya da insanlar onları korkutabilir, uyku düzenleri değişebilir, komutlara verdikleri reaksiyonlar gecikebilir.
Köpeklerde yaşlılık belirtileri arasında enerji düşüklüğüne ve eklem sorunlarına bağlı olarak hareketlerde azalma da yer alır. Gençlik dönemini geride bırakan köpeklerde enerji azlığı kilo olmaya ya da yetersiz beslenme kilo vermeye neden olabilir. Dolayısıyla yaşlanan köpeklerin beslenmelerinin en doğru şekilde planlanması gerekir.

Köpekler Ne Zaman Yaşlı Sayılır?

Köpeklerin yaşlılık eşikleri ırklarına göre değişebilir. Örneğin küçük ırklar 9 yaşındayken, büyük ırklar 5 yaşındayken yaşlı kabul edilir. Irklar özelinde eşik yaşlara ulaşıldığında hayatlarında yapılacak küçük değişikliklerle sağlıklarının korunması ve daha konforlu bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.


Yaşlanan köpeklerin beslenme ihtiyaçları değiştiği için bu döneme özgü formüle edilen, kaliteli köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri tavsiye edilir. Bu konuyu birazdan daha detaylı ele alacağız, öncelikle beslenmelerinde değişime yol açan unsurlar hakkında bilgi aktarmak isteriz.

Köpekler yaşlandıkça hareketlilikleri azalabilir, metabolizmaları yavaşlayabilir ve kilo artışları fark edilebilir noktaya ulaşabilir. Kilo almaları eklem rahatsızlıklarına ve hareketlerinin kısıtlanmasına yol açacağından yaşlı köpeklerin kalori alımlarının kontrol altında tutulması zorunluluk hâline gelir. Obezite tüm yaşam evrelerindeki köpekler için tehlikeli bir sorundur ve farklı sorunları tetikleyebilir. Bu nedenle kilo alan köpeklerin veteriner hekimlerin kontrolüne gitmeleri ve kendilerine özel beslenme programına uyum sağlamaları gerekir.

Yaşlanan köpeklerde dikkat edilmesi gereken bir diğer sorun ise aşırı kilo kaybıdır. Kas kitlesinin azalması yaşlı köpeklerde halsizliğe neden olabilir. Fazla kilo gibi dikkat edilmesi gereken kas kaybının önlenebilmesi için de beslenmenin doğru şekilde planlanması şarttır. Kilo değişimlerine bağlı sorunların dışında eklem sağlıklarının bozulmaya başladığı bu dönemde kas ve iskelet sistemlerinin desteklenmesini sağlayan içeriklere sahip mamalar öne çıkar.

Yaşlı Köpek Beslenmesinde Kritik Noktalar

Yaşlı köpeklerin beslenmelerinde olduğu gibi beslenme düzenlerinde de belli başlı değişikliklerin yapılması gerekliliğe dönüşebilir. Yetişkinlik döneminde günde iki kere beslenme onlar için ideal kabul edilirken yaşlarının artması ile öğün sayılarının fazlalaştırılması önerilir.

Yaşlı köpeklerin beslenmesinde tercih edilen kuru mamaların doğru şekilde saklanması önemlidir. Kuru, temiz ve güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan yerlerde saklanan kuru mamaların hem kokuları hem de tatları korunabilir. Böylece kuru mamaların lezzeti azalmaz ve yaşlı köpeklerin ideal oranda besinle buluşturulmaları kolaylaşır.

Yaşlı köpeklerin öğün sayılarının artırılmasının yanı sıra beslendikleri yerlerin de dikkatle seçilmesi önemlidir. İşitme ve görme duyuları gerileyen köpeklerin yemek yerken kendilerini savunmasız hissetmeleri ve etraflarındaki hareketten rahatsızlık duymaları mümkündür. Özellikle birden fazla köpeğin yaşadığı evlerde yaşlı köpeklere sakin bir yeme alanı yaratılması önem kazanır.

Yaşlı köpeklerin yemek yerken konforlarının artırılması adına alınabilecek bir diğer tedbir de yemek kaplarının yerden bir miktar yükseltilmesi olacaktır. Eklem sorunları yaşamaları muhtemel olduğundan yemek yerken çok fazla eğilmek köpeklerin konforlarını düşürebilir, konforlarının azalması ideal oranda beslenmelerini engelleyebilir.

Yaşlı köpeklerin beslenmesinde en önemli unsurlardan biri de mama seçimidir. Yaşlı köpek mamaları yaşlı köpekler için ideal oranda kalori barındırır. Kalori miktarı dikkatle ayarlandığından kilo aldırmazlar ve aşırı kilo kaybına yol açmazlar. Aynı zamanda ideal protein, yağ, lif, fosfor ve sodyum dengesi ile sunulurlar. Yaşlı köpekler için protein temel besin kaynaklarından olmaya devam eder. Yaşlı köpeklere verilmesi önerilen protein miktarı tartışılmaya devam edilmekle birlikte sunulan proteinin yüksek kaliteli olması gerektiği yönünde fikir birliği mevcuttur. Proteinlere ek olarak yaşlı köpek mamaları eklem sağlığını destekleyen mineraller, hücresel bazda yaşlanmayı geciktiren antioksidanlar gibi bileşenlere de sahip olmalıdır.

 
 

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
beslenme, değişir, köpeklerin, yaşlanan, İhtiyaçları


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 13:57.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.