Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Güncel > Türkiye'den Güncel Haberler > Dünyadan Haberler

Dünyadan Haberler Dünyadan güncel haberler


Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor

Dünyadan güncel haberler


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 19 Nisan 2024, 13:25   #1
Çevrimiçi
Huysuz Ve Tatlı Adam
 
Arthur kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor

Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor



Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İ... İlk çobanların 7 bin yıl önce Suudi Arabistan'daki lav tüplerini barınak olarak kullandığı keşfedildi. Umm Jirsan'da bulunan buluntular, çobanlık ve tarımın erken kanıtlarını gösteriyor. Lav tüpleri, zorlu çöl koşullarında hayatta kalmak için önemli bir kaynak olabilir.
Suudi Arabistan'da yapılan yeni bir araştırma, ilk çobanların yaklaşık 7 bin yıl önce lav tüplerini korunaklı barınaklar olarak kullandığını ortaya koydu. Harrat Khaybar volkanik alanındaki Umm Jirsan lav tüpünde bulunan bulgular, bölgedeki erken çobanlık ve tarım faaliyetlerine dair önemli kanıtlar sunuyor. Bu keşif, insanların çölde yaşama ve hayatta kalma stratejilerine dair yeni ışıklar sağlıyor. Araştırmacılar, lav tüplerinin zorlu çevre koşullarında insanların yaşamını nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla çalışma gerektiğini vurguluyorlar.

Son araştırmalar, ilk çobanların en az 7 bin yıl önce şiddetli çöl güneşinden korunmak için volkanik bir lav tüpü kullandığını ortaya koydu.

Lav tüpleri, yeraltındaki lav akıntılarının geride bıraktığı mağaralar olarak tanımlanır. Bir lav akıntısı kayaların içinden geçerken, arkasında geniş bir tünel oluşturur.

Bilim insanları, günümüzde Suudi Arabistan'da bulunan bir lav tüpünde bulunan kemikler, gravürler ve diğer eserlerin bölgede çobanlık ve tarımın yapıldığına dair ilk kanıtlar olduğunu belirttiler.

Medine'nin yaklaşık 80 mil kuzeyindeki Harrat Khaybar volkanik alanında bulunan Umm Jirsan adlı büyük bir lav tüpünde yapılan keşifler, tüpün son 7 bin yıldır koyun, keçi ve sığır güden insanlar için önemli bir barınak olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın lideri Dr. Mathew Stewart, "Arabistan'ın gizli geçmişini araştıran çalışmamız, Umm Jirsan lav tüpü içinde ve çevresinde binlerce yıllık insan faaliyetini ortaya çıkararak, bu zorlu çöl ortamında eski yaşam tarzlarına ve çevresel değişime nasıl adapte olduklarına ışık tutuyor" dedi.

Ekip, Umm Jirsan'ın muhtemelen kalıcı bir yerleşim yeri olmadığı, ancak vaha yerleşimleri arasında seyahat eden insanlar için değerli bir 'durak noktası' olduğu sonucuna vardı.

Avustralya'daki Griffith Üniversitesi'nden Dr. Stewart, "Lav tüpleri ve diğer doğal barınaklar, zorlu bir ortamda hayatta kalan topluluklar için önemli kaynaklardı ve daha fazla araştırmayla, Arabistan'daki insanların tarihine ışık tutan önemli bir arkeolojik bilgi kaynağı sunuyorlar" şeklinde ekledi.

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
arabistanda, Çobanlık, faaliyetlerine, işık, keşfedilen, lav, suudi, tutuyor, tüpleri, İlk


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 21:00.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.