Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > En Önce Sağlık > Genel Sağlık > Ruh Sağlığı

Ruh Sağlığı Psikolojik iyi hal veya zihinsel sağlığın korunması için yapılması gerekenler.


Neden Deprem Oluyor Gibi Hissediyorum?

Psikolojik iyi hal veya zihinsel sağlığın korunması için yapılması gerekenler.


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Ocak 2024, 21:46   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
soru Neden Deprem Oluyor Gibi Hissediyorum?

Neden Deprem Oluyor Gibi Hissediyorum?

Vertigo Belirtileri Nelerdir?




Daha önce hiç düz bir halde durduğunuz halde dönüyormuş gibi hissettiniz mi? Nedenini bilmediğiniz ve günlük hayatınızı etkileyen baş dönmesi nöbetleri geçiriyor musunuz? Sonuçta bunlar, vertigo belirtileri arasında yer alır. Bu sorulardan birine cevabınız evet ise vertigo olabilirsiniz. Bu iç kulak ve beyindeki denge merkezlerine etki eden bir durumdur.

İç kulağın vertigo ile alakası nedir?

Vertigo, bir denge problemi olarak görünse de her şeyden önce iç kulak ile igilidir. İç kulak, ses dalgaları dış kulak kanalından geçerken dış kulağın yaptığı gibi işitmeye yardımcı olmaz. Kulak zarına ulaşana kadar yol alırlar.

Burada sesler titreşime dönüşür. Titreşimler; örs, çekiç ve üzengi kemiği olmak üzere üç küçük kemiği kullanarak orta kulağa iletilir. Daha sonra titreşimler kokleaya (kulak salyangozu) ve vestibüler sinire gider. Böylece titreşimler bu sinire ulaştığında sinyal beyine taşınır. Son olarak da ses olarak yorumlanır.


İç kulakta, üç adet yarım daire kanalları bulunmaktadır. Bu kanallar yan yana dik açılarda konumlanır ve daha sonra hassas sinir hücreleri ile kaplanır. Tulumcuk, otolitler ve kesecik içindeki saç hücrelerinin yakınında bulunan yarım daire kanalları, vestibüler sistemi oluşturan şeydir. Beyine anında geri bildirim sağlayan, propriyosepsiyon resöpterler ve görmenin yanında, bu sistemdir. Propriyosepsiyon resöpterler, deri, iç kulak, eklemler, kaslar ve tendonlar gibi çeşitli dokuların sinir uçlarında bulunan duyusal reseptörlerdir.

Vertigo Nedir?

İç kulağın nasıl çalıştığını anlamak, vertigoyu anlamayı kolaylaştırır. Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir.

Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir. Sonuç olarak iç kulak düzgün çalışmazsa, denge kaybı hissi oluşabilir. Denge kaybı ve bozukluklarının başka nedenleri de olabilir. Bu konuda daha fazla bilgi için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigonun en yaygın belirtisi denge kaybı hissidir. Diğer belirtileri şunlardır:
  • Dönüyor gibi hissetmek
  • Bir tarafa doğru çekiliyormuş gibi hissetmek
  • Sallanma hissi
  • Bulantı
  • Kusma
  • Terleme
  • İşitme kaybı
  • Göz seyirmesi
  • Baş ağrısı
  • Kulakta çınlama
Vertigosu olan kişilerde bu belirtilerin süresi birkaç dakika ile birkaç saat arasında değişir. Belirtiler kendiliğinden geçebilir.

Baş Dönmesi ve Vertigo Arasındaki Fark

Başınızın dönmesi her zaman vertigoya işaret değildir. Baş dönmesi geniş kapsamlı bir terimdir. Vertigoda, sabit dururken hareket halinde hissedersiniz.

Ayrıca, baş dönmesi bayılmadan önce yaşadığınız bir his olabilir. Dengesizlik yaşayıp düşebilirsiniz. Korku, endişe veya kaygılı olduğunuzda anksiyetenin bir belirtisi de olabilir.

Baş dönmesi, fiziksel olarak hasta ve sabit haldeyken hareket ediyormuş hissi yaşıyorsanız vertigoya sahip olabilirsiniz.

Vertigo Tedavi Edilebilir mi?

Evet, [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] tedavi edilebilir. Bazı durumlarda, tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden geçebilir. Eğer tedavi gerekiyorsa, vertigo nedenine göre tedavi çeşidi değişir.

Vertigo tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemler şunlardır:

Vestibüler Rehabilitasyon

Vestibüler rehabilitasyon bir çeşit fiziksel tedavidir. Kasları güçlendiren diğer fiziksel tedavilerden farklı olarak vestibüler rehabilitasyonun amacı, vestibüler sistemi güçlendirmektir.

Bu tür bir fizik tedavi, genellikle tekrarlayan vertigo nöbetleri geçirenler için önerilir. Vestibüler rehabilitasyon ile vücut, eksik bir vestibüler sistemi telafi etmek için görme duyusu gibi diğer duyuları kullanarak nasıl yerini dolduracağını öğrenir. Vestibüler rehabilitasyon, her hastanın belirli sorunlarını ele almak için özel egzersizler kullanan egzersiz merkezli bir programdır.

Kanalit Yeniden Konumlandırma Prosedürü

Diğer bir tedavi yöntemi kanalit yeniden konumlandırma prosedürüdür. Bunlar, bir fizyoterapistin veya doktorun belirli vücut ve kafa hareketi için size rehberlik edebileceği hareketlerdir.

Bu hareketler, kanaldaki kalsiyum birikintilerini iç kulak kısmına taşır. Kalsiyum birikintileri iç kulak kısmına taşındıktan sonra vücut tarafından emilebilir.

Kanalitler hareket ettikçe vertigo semptomları yaşanabilir. Rahatsız edici olabilse de bu hareketler birçok hasta için oldukça etkilidir.

İlaç Tedavisi

Vertigo belirtileriniz ile beraber bulantı ve kusma yaşarsanız, doktorunuz bunları hafifletmek için ilaç reçete edebilir. Vertigo, iltihap veya enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, bunları tedavi etmek için steroid ya da antibiyotik gerekebilir.

Ameliyat

Bazı durumlarda doktorunuz, vertigo tedavisi için ameliyatı gerekli görebilir. Genellikle, yalnızca diğer tedavi seçenekleri başarısız olduğunda tercih edilir.

Vertigo ciddi bir rahatsızlık olabilir. Fakat doğru tedavi ile belirtileri kontrol altına alabilirsiniz.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
deprem, gibi, hissediyorum, neden, oluyor


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 23:03.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.