Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Kadın ve Erkeğin Dünyası > Mutfak > Pratik Bilgiler

Pratik Bilgiler Mutfak ve ev de işinizi kolaylaştırabilecek pratik bilgiler...


Mutfağın En Kirli Yerleri

Mutfak ve ev de işinizi kolaylaştırabilecek pratik bilgiler...


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By OkyanusunKalbi
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Mayıs 2024, 00:54   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
OkyanusunKalbi kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Home Mutfağın En Kirli Yerleri

Mutfağınızın en çok kirlenen yerlerini biliyor musunuz? Bu yerlerin temizliğine özen göstermelisiniz.






Görünürde pırıl pırıl ve tertemiz olan bir mutfakta bile hiç aklınıza gelmeyecek bölgelerde bakteriler ve mikroplar cirit atıyor olabilir. Bu mikroplar, kesme tahtasından çekmece kulbuna, tezgâh üstünden çatal bıçaklara, yiyeceklere ve oradan da sindirim sisteminize geçebilir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir.

Buzdolabı kapağı
Tavuk eti ve kırmızı etin üzerinde yaşayan mikroplara genellikle buzdolabı kapağı üzerinde rastlanmaktadır. Mutfaktaki en büyük problem mikropların oradan oraya bulaşmasıdır. Örneğin, eti hazırlarken bıçak almak için çekmeceyi açtığımızda mikroplar çekmeceye oradan da çatal bıçağa geçebilir. Kirliliği önlemenin en hızlı ve kolay yolu ise el yıkamaktır. Uzmanlara göre doğru el yıkama şu şekilde olmalıdır; el hijyeni için yapılması gereken en az 15 saniye boyunca eli su ve sabunla yıkamak ve musluğu peçeteyle ya da dirsek kullanarak kapatmaktır. Musluğu el ile kapamak musluğu açarken elimizde bulunan mikropların tekrar temiz ele geçmesine neden olur.

Musluk suyu
Yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan su son derece önemlidir. Örneğin, kuyu suyu kullanıyorsanız, şiddetli yağmur sonrası suya karışan toksinlere ve atıklara dikkat etmelisiniz. Şebeke suyu da çeşitli faktörlere bağlı olarak kirli olabilir. Her iki durumda da musluk suyunu kullanmadan önce test ettirmeli ve şüpheli bir durum varsa şişe suyu ya da su temizleme cihazı kullanmalısınız.

Bulaşık kurulama bezleri
İnsanlar genellikle bulaşık kurulama bezlerinin sürekli kuru oldukları ve yeni yıkanmış bulaşıklarda kullanıldığı için mikropsuz olduğunu düşünür. Ancak bulaşıklar kurulandıktan sonra bez nemli kalır. Nem, mutfaktaki ısı ile birleşince de mikropların çoğalması için uygun bir ortam hazırlanır. Uzmanlar bulaşık kurulama bezlerinin sık sık değiştirilmesini ve çamaşır suyu ile yıkanması gerektiğini öneriyor.

Bulaşık süngeri
Temizlik yaparken sünger kullanmanız süngerin temiz olduğu anlamına gelmez. Sünger mutfaktaki en kirli araç. Uzmanlara göre insanların en büyük hatası, aynı sünger ile hem lavaboyu hem de tezgâhı silmek. “Mutfak lavabosu, evin neredeyse en kirli yeridir ve son derece tehlikeli bakteriler ve mikroplar yaşar. Mutfak lavabosunda kullanılan bir süngeri başka bir bölgede, özellikle yiyecek hazırladığımız tezgâhta kullandığımızda, bu mikropları yaymış oluruz" diyorlar. En kolay çözüm maliyeti düşük olduğu için sık sık süngeri değiştirmektir. Eğer bu çözümü yapamıyorsak, süngerleri mikrodalga fırında dezenfekte edebiliriz.

Lavabo gideri
Gider borularını görmüyor olabiliriz ancak bu borular bakteri, küf ve mantarlar için son derece uygun yaşam alanıdır. Zaman içinde çeşitli patojenler borulardan lavaboya geçebilir ve oradan mutfak eşyalarına bulaşabilir. Haftada bir kere lavaboya kaynar su dökmek, burada yaşayan zararlı canlıların ölmesi için yeterlidir.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


Mutfağınızın en çok kirlenen yerlerini biliyor musunuz? Bu yerlerin temizliğine özen göstermelisiniz.






Görünürde pırıl pırıl ve tertemiz olan bir mutfakta bile hiç aklınıza gelmeyecek bölgelerde bakteriler ve mikroplar cirit atıyor olabilir. Bu mikroplar, kesme tahtasından çekmece kulbuna, tezgâh üstünden çatal bıçaklara, yiyeceklere ve oradan da sindirim sisteminize geçebilir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir.

Buzdolabı kapağı
Tavuk eti ve kırmızı etin üzerinde yaşayan mikroplara genellikle buzdolabı kapağı üzerinde rastlanmaktadır. Mutfaktaki en büyük problem mikropların oradan oraya bulaşmasıdır. Örneğin, eti hazırlarken bıçak almak için çekmeceyi açtığımızda mikroplar çekmeceye oradan da çatal bıçağa geçebilir. Kirliliği önlemenin en hızlı ve kolay yolu ise el yıkamaktır. Uzmanlara göre doğru el yıkama şu şekilde olmalıdır; el hijyeni için yapılması gereken en az 15 saniye boyunca eli su ve sabunla yıkamak ve musluğu peçeteyle ya da dirsek kullanarak kapatmaktır. Musluğu el ile kapamak musluğu açarken elimizde bulunan mikropların tekrar temiz ele geçmesine neden olur.

Musluk suyu
Yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan su son derece önemlidir. Örneğin, kuyu suyu kullanıyorsanız, şiddetli yağmur sonrası suya karışan toksinlere ve atıklara dikkat etmelisiniz. Şebeke suyu da çeşitli faktörlere bağlı olarak kirli olabilir. Her iki durumda da musluk suyunu kullanmadan önce test ettirmeli ve şüpheli bir durum varsa şişe suyu ya da su temizleme cihazı kullanmalısınız.

Bulaşık kurulama bezleri
İnsanlar genellikle bulaşık kurulama bezlerinin sürekli kuru oldukları ve yeni yıkanmış bulaşıklarda kullanıldığı için mikropsuz olduğunu düşünür. Ancak bulaşıklar kurulandıktan sonra bez nemli kalır. Nem, mutfaktaki ısı ile birleşince de mikropların çoğalması için uygun bir ortam hazırlanır. Uzmanlar bulaşık kurulama bezlerinin sık sık değiştirilmesini ve çamaşır suyu ile yıkanması gerektiğini öneriyor.

Bulaşık süngeri
Temizlik yaparken sünger kullanmanız süngerin temiz olduğu anlamına gelmez. Sünger mutfaktaki en kirli araç. Uzmanlara göre insanların en büyük hatası, aynı sünger ile hem lavaboyu hem de tezgâhı silmek. “Mutfak lavabosu, evin neredeyse en kirli yeridir ve son derece tehlikeli bakteriler ve mikroplar yaşar. Mutfak lavabosunda kullanılan bir süngeri başka bir bölgede, özellikle yiyecek hazırladığımız tezgâhta kullandığımızda, bu mikropları yaymış oluruz" diyorlar. En kolay çözüm maliyeti düşük olduğu için sık sık süngeri değiştirmektir. Eğer bu çözümü yapamıyorsak, süngerleri mikrodalga fırında dezenfekte edebiliriz.

Lavabo gideri
Gider borularını görmüyor olabiliriz ancak bu borular bakteri, küf ve mantarlar için son derece uygun yaşam alanıdır. Zaman içinde çeşitli patojenler borulardan lavaboya geçebilir ve oradan mutfak eşyalarına bulaşabilir. Haftada bir kere lavaboya kaynar su dökmek, burada yaşayan zararlı canlıların ölmesi için yeterlidir.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
Alt 07 Mayıs 2024, 00:07   #2
Çevrimdışı
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Mutfağın En Kirli Yerleri

Mutfağın en kirli yeri yerler..
Yemek yiyince hemen yere dökülüyor.

Mutfağın en kirli yeri yerler..
Yemek yiyince hemen yere dökülüyor.

OkyanusunKalbi bunu beğendi.
 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
kirli, mutfağın, yerleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 07:44.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.