Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > En Önce Sağlık > Hastalıklara Göre Tıp Dalları > Nöroloji - Beyin ve Sinir Hast.

Nöroloji - Beyin ve Sinir Hast. Genel olarak beyini, omiriliği, beyinden ve omurilikten çıkıp vücüdun tümüne ağ gibi yayılan sinirlerin hastalıklarını inceleyen tip dalidır.Başlıca ilgili hastalıklar arasında başağrıları (Migren, Gerilim başağrısı, Küme başağrısı) , baş dönmeleri, inme (felçler), epilepsi (sara hastalıkları), bunama (Alzheimer, vb. unutkanlıklar), demiyelinizan hastalıklar (Multipl skleroz,vb.), hareket bozuklukları (Parkinson hastalığı,vb.), uyku bozuklukları (Narkolepsi, İnsomnia, vb.) yer alır.


Mental Sağlık ve Bunama Arasındaki Bağlantı Nedir?

Genel olarak beyini, omiriliği, beyinden ve omurilikten çıkıp vücüdun tümüne ağ gibi yayılan sinirlerin hastalıklarını inceleyen tip dalidır.Başlıca ilgili hastalıklar arasında başağrıları (Migren, Gerilim başağrısı, Küme başağrısı) , baş dönmeleri, inme (felçler), epilepsi (sara hastalıkları), bunama (Alzheimer, vb. unutkanlıklar), demiyelinizan hastalıklar (Multipl skleroz,vb.), hareket bozuklukları (Parkinson hastalığı,vb.), uyku bozuklukları (Narkolepsi, İnsomnia, vb.) yer alır.


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 30 Eylül 2024, 05:20   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
OkyanusunKalbi kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
soru Mental Sağlık ve Bunama Arasındaki Bağlantı Nedir?

Mental Sağlık ve Bunama Arasındaki Bağlantı Nedir?

Yeni bir araştırma, mental iyilik ve sağlık halinizin iyi olmamasının hafif bilişsel bozulma ve bunama riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.



Son yıllarda yapılan araştırmalar, mental sağlığın genel beyin sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu bağlamda yeni yapılan bir çalışma, yaşam amacı eksikliği ve kişisel gelişim fırsatlarının azlığı ile mental sağlığın olumsuz etkilenmesinin, hafif bilişsel bozulma (MCI) ve buna bağlı olarak bunama (demans) riskini artırabileceğini gösteriyor.

ABD, Çin ve İsveç’ten bilim insanlarının yaptığı bu araştırma, Illinois’de yaşayan 910 kişinin yaklaşık 14 yıl boyunca izlenmesiyle gerçekleştirildi. Katılımcıların her yıl yapılan mental sağlık değerlendirmelerinde, yaşam amacı, başkalarıyla olumlu ilişkiler, kişisel gelişim, öz-kabul ve özerklik gibi konularda psikolojik sağlık göstergeleri incelendi.

Araştırma sonucunda, katılımcıların yüzde 29’unun MCI teşhisi aldığı, bu grubun yüzde 34’ünde ise daha sonra bunama geliştiği tespit edildi. MCI geliştiren kişilerin, mental sağlıklarının teşhisten iki yıl önce hızla düştüğü, yaşam amacı ve kişisel gelişim duygularının ise teşhisten üç ila altı yıl önce azaldığı görüldü.

Psikolojik sağlığı korumak beyni de koruyor

Araştırmacılar, elde edilen bulguların yalnızca gözlemsel nitelikte olduğunu ve bu nedenle kesin bir nedensellik ilişkisi kurmanın mümkün olmadığını özellikle vurguladılar. Bu, mevcut verilerin doğrudan bir sebep-sonuç ilişkisi ortaya koymadığı anlamına gelir; yani, düşük psikolojik iyilik hali ve bilişsel bozulma arasındaki bağlantı tam olarak net değildir.

Ancak, bu durum, yaşam amacı ve kişisel gelişim fırsatlarının azalmasının, bilişsel fonksiyon bozukluklarının gelişiminde önemli bir rol oynayabileceği yönünde güçlü bir işaret sunmaktadır. Bu, bireylerin psikolojik sağlıklarını korumanın ve sosyal olarak aktif kalmanın bilişsel sağlık üzerinde potansiyel olarak koruyucu bir etkisi olabileceğini gösteriyor.

Alzheimer Derneği Araştırma ve Yenilikten Sorumlu Direktör Yardımcısı Dr. Richard Oakley de bu konuda önemli bir noktaya değiniyor. Dr. Oakley, mental sağlığın korunmasının ve sosyal etkileşimlerin sürdürülmesinin, hafif bilişsel bozulma ve bunama gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabileceğini belirtiyor. Bu görüş, genel psikolojik iyilik halinin ve sosyal bağlılıkların, bireylerin uzun vadede beyin sağlığını korumada ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Araştırmanın bulguları, bu faktörlerin erken dönemlerde gözlemlenmesinin, gelecekteki bilişsel bozulmaların önlenmesi veya yavaşlatılması açısından hayati olabileceğini ima ediyor.

Mental sağlığın, beyin sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğu giderek daha fazla kabul görüyor. Bu nedenle, yaşamda bir amaç bulmak, kişisel gelişim fırsatlarını değerlendirmek ve sosyal olarak aktif kalmak, sadece genel refahı artırmakla kalmaz, aynı zamanda bilişsel fonksiyonları koruyarak bunama riskini de azaltabilir.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
arasındaki, bağlantı, bunama, mental, nedir, sağlık


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 22:31.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.