Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Parapsikoloji & Kişisel Gelişim > Neo-paganizm & Wicca

Neo-paganizm & Wicca Okültizm, paganizm, wicca, maji..


Modern Bir Dünyada Paganlar: Neopaganizm Nedir?

Okültizm, paganizm, wicca, maji..


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree3Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By Sürmenaj
  • 1 Post By c.e.s

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 25 Şubat 2024, 19:36   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Modern Bir Dünyada Paganlar: Neopaganizm Nedir?

Modern Bir Dünyada Paganlar: Neopaganizm Nedir?

Modern Paganizm (Neopaganizm ya da Çağdaş Paganizm olarak da bilinir), doğanın yüceltilmesini merkeze alan bir hareket, dinler veya dinsel gelenekler grubudur. Modern Paganizm, antik pagan inançlarından uygulamalar alır ve çağdaş dinsel düşünceye adapte eder. Modern Paganizmin şimdiki zamanın gereksinim ve kaygıları üzerine eğilmek için antik bilgelikten faydalandığı söylenebilir.

Bir Atalar Dini ve Kişisel Deneyim Olarak Paganizm

‘Pagan’ sözcüğü Latinceden türemiştir ve anlam olarak ‘yurt sakini’ diye çevrilebilir. Bu terim ilk olarak Erken Hristiyanlık dönemi süresince henüz Hristiyanlığı kabul etmemiş olanları tanımlamak için kullanılmıştı. Hristiyanlığın Tanrısı’na inananları inanmayanlardan ayırmak amacıyla kullanılan aşağılayıcı bir terimdi. Paganizmin modern bir görüşüne göre paganizm, “bütün insanlığın atalar dini”dir ve antik bir din olsa da, modern dünyada etkinliğini sürdürür.

Druidizm, Şamanizm ve Wicca gibi, Modern Paganizm sancağı altında toplanan çeşitli gruplar vardır. Yine de, bu farklı grupları destekleyenlerin belirli benzerlikleri paylaştıkları söylenebilir. Söz gelimi, genel anlamda, Modern Paganizm dogmatik olmayan veya katı öğretilere dayanmayan bir hareket olarak tanımlanabilir. Bunun yerine, takipçilerinin inancı kişisel deneyimlerine dayanmaktadır.



Druidler Stonehenge’deki dinî töreni yönetiyorlar. Druidizm, modern Paganizmin içerdiği gruplardan biridir.

Pagan İnançları İçin Doğanın Önemi


Modern Paganizmin farklı grupları tarafından paylaşılan diğer bir ortak özellik, doğa ve doğal çevre üzerine yapılan şiddetli vurgudur. Doğal dünyaya ilişkin bir bilinçlilik ve doğadaki kutsallığa ilişkin bir farkındalık, bir Modern Paganizm takipçisinin iki ayırt edici özelliğidir. Doğaya duydukları saygı ve besledikleri hayranlık nedeniyle Modern Paganlar çevre dostu olma eğilimindedirler. Çevreye verebilecekleri zararı en aza indirecek bir yaşam biçimi benimserler.





Bir Modern Pagan adak taşı.

Tanrılar, Tanrıçalar ve Büyü Üzerine Modern Pagan Görüşleri


Modern Paganlar doğadaki kutsallığı kabul ettikleri gibi, doğada çeşitlilik olduğunu da onaylarlar. Bu, dolayısıyla, Modern Paganları, kutsal âlemde de çeşitlilik olduğunu itiraf etmeye yönlendirir. Bazı Modern Pagan gruplarında, tanrıların ve tanrıçaların, tıpkı bu fâni dünyanın insan topluluğu gibi bir topluluk içinde var olduklarına inanılır. Yanı sıra, Pagan yılının sınırlarını belirleyen de, bu tanrısal varlıklardan bazılarının yaşamının, ölümünün ve yeniden doğuşunun yıllık döngüsüdür.

Diğer gruplara gelirsek, bütün tanrılar ve tanrıçalar sırasıyla bir Büyük Tanrı ve bir Büyük Tanrıça olarak kabul edilmiştir. Modern Paganizmin cinsiyetlerin eşitliğine büyük bir önem verdiğine ve kadınların bu harekette belirgin bir rol oynadığına da dikkat çekilmektedir. Bu, örneğin, çoğu Pagan töreninde tanrıça tapımının mevcut olduğu gerçeğinde görülebilir.




Wicca rahibesi tapınakta vaaz veriyor. Modern Paganizm cinsiyetlerin eşitliğine büyük bir önem verir. Modern Paganlar sık sık Şeytan’ın müminleri olmakla suçlanmakta ve Satanistler ile bir tutulmaktadırlar. Ne var ki, Modern Paganlar çok çeşitli tanrısal varlıklara tapsalar da, İbrahimî inanışlardaki Şeytan gibi bütünüyle kötü bir varlık kavramı bu harekette bulunmaz.

Modern Paganizmin diğer bir özelliği, büyü ve doğaüstü olana duyduğu inançtır. Bazı Modern Pagan gruplarında, büyü, arzu edilen sonuçlara doğaüstü araçlar vasıtasıyla erişmek için kullanılmaktadır. İnsani ve doğaüstü âlemlerin sürekli etkileşim içinde olduğuna inanıldığından bu mümkündür. Bu yüzden de, büyü, bir Modern Pagan tarafından fiziksel veya ruhsal/dinsel dünyayı yönlendirmek için kullanılabilir. Bu uygulama nedeniyle Modern Paganizm sıklıkla negatif bir ışığa maruz kalmaktadır, çünkü bir yanlış anlama sonucu takipçilerinin başkalarına zarar vermek için kara büyü kullandığı sanılmaktadır.

Ne var ki, Modern Paganizm ‘Ne yapacaksan yap, ama kimseye zarar verme’ etiğine dayanır ve bu yüzden başkalarına zarar verme amaçlı büyü kullanımı yasaklanmıştır. Bunun yerine, büyü, Modern Paganizmin takipçileri tarafından hem kendi yaşamlarına hem de başkalarının yaşamlarına sağlık ve talih getirmek için normal bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı Modern Pagan büyülü uygulamaları ilahi okumak, transa girmek ve büyülü nesneleri elle işlemektir.





İsveç’te, Pagan bir rahibe ve rahip yıllık bir toplantı sırasında dinî bir tören yürütüyorlar. Ağacın altında, İskandinav mitolojisinin tanrıları olan Thor, Frigg, Freyr, Freya ve Forseit’in simgeleri ile birlikte törensel bir çekiç, içki içilen bir boynuz ve bir yemin yüzüğü var. Tanrıça Frigg’e adanmış huş ağacının üzerinde yine huş ağacından yapılma bir trompet duruyor.
This article was originally published at Ancient Origins.
Çeviri: M. Kaan Erdoğan
Sosyal Bilimler / Çevirmen
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]: DHWTY / Ancient Origins

Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
Alt 23 Nisan 2024, 22:09   #2
Çevrimiçi
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Modern Bir Dünyada Paganlar: Neopaganizm Nedir?

Midsommar diye film izlemiştim
Paganlar hakkındaydı
en iyi korku filmleri arasındadır.
Pagan inanışını konuda çok masumlaştırmışlar.
Filmi izleyin de ne kadar masum olduklarını görün. (:

Leydihan bunu beğendi.
 
Alt 23 Nisan 2024, 22:13   #3
Çevrimiçi
 
c.e.s kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Modern Bir Dünyada Paganlar: Neopaganizm Nedir?

Herkes safını belirliyor. Doğa da masum değil.

Leydihan bunu beğendi.
 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, dünyada, modern, nedir, neopaganizm, paganlar


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 01:09.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.