Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Kadın ve Erkeğin Dünyası > Mutfak

Mutfak Annenizin yaptığı çok güzel yemeklerin sırrını artık sizde öğrenmelisiniz, buyrun burdan bakın. En güzel yemeklerin tariflerini sizde yapabilirsiniz artık.


İftar Yemekleri | Günün İftar Menüsü

Annenizin yaptığı çok güzel yemeklerin sırrını artık sizde öğrenmelisiniz, buyrun burdan bakın. En güzel yemeklerin tariflerini sizde yapabilirsiniz artık.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree21Beğeniler

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 08 Nisan 2024, 23:48   #31
Çevrimiçi
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: İftar Yemekleri | Günün İftar Menüsü

İftar menüsünde 28. gün


Bugünkü menümüz: Gendeme Çorbası, Töğmeken, Ekşili Ufak Köfte, Samsı. Afiyet olsun.

Gendeme Çorbası - Ordu


Gendeme Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

200 gr gendeme (buğday)
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı un
iki kaşık tereyağı
nane
kırmızı toz biber

Gendeme Çorbası Nasıl Hazırlanır?

Bir gün önceden gendeme ıslatılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülür. Ayrı bir kapta gendemenin 4 katı su konup kaynatılır, gendeme içine atılır. Pişirilir. Ayrı bir kapta bir kaşık tereyağı ile un kavrulur az su katıp açılır, sos tencerede kaynayan çorbaya ilave edilir. Yoğurtla yumurta sarısı çırpılıp çorbaya sürekli karıştırılarak ilave edilir. Tereyağda kızartılan nane ve kırmızı toz biber çorbanın üzerine gezdirilip, çorbanın altı kapatılır.

Töğmeken - Karaman


Töğmeken İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1kg semizotu
100 gr. margarin
3 çorba kaşığı pirinç
150 gr kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet domates
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz

Töğmeken Nasıl Hazırlanır?

Margarin ile küçük kıyılmış soğanlar 5 dakika kavrulur, kıyma ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir. Kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domatesler ve salça da ilave edilerek 2 dakika pişmeye bırakılır. Sonra kök kısımları kesilmiş ve iyice yıkanmış semizotu ilave edilir ve 10 dakika pişirilir, son olarak pirinç ve tuzda ilave edilerek orta hararetli ocakta 40 dakika pişirilir.


Ekşili Ufak Köfte



Ekşili Ufak Köfte Malzemeleri nelerdir?

750 gr parça et
1.5 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
2 limonun suyu
yeterince su

Köftesi için:

1/2 kg yağsız kıyma
1/2 kg simit (ince bulgur)
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
bir çay bardağı yağ
1 çay kaşığı nane

Ekşili Ufak Köfte nasıl yapılır?

Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızıbiber ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayınca kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer tarafta bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et halka halka doğranmış soğan ile birlikte kavrulur. Salçası ve ekşisi konulur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya bir miktar tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülür.

Samsı - Muğla


Samsı İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

Hamuru için:

3 su bardağı un
1 adet yumurta
su

İç harcı için:

1 su bardağı dövülmüş badem
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı toz şeker

Kızartmak için:

3 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için:

1300 gr toz şeker
1 litre su

Samsı Nasıl Yapılır?

Un, su ve yumurta ile orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur, 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur bezelere ayrılır. Bezeler nişasta ile açılır. Açılan her yufka, üstüne iç malzemeden eşit şekilde serpildikten sonra oklavaya sarılır, büzerek oklavadan çıkarılır, dilimler halinde kesilir. Dilimler, kızgın yağda kızartılır. Tatlının hamuru hazırlanırken diğer tarafta da şerbeti kaynatılır, kıvamını alınca soğumaya bırakılır. Soğuyan şerbet, sıcak samsının üzerine dökülür. Servisi, ılık da soğuk da yapılabilir.

İftar menüsünde 28. gün


Bugünkü menümüz: Gendeme Çorbası, Töğmeken, Ekşili Ufak Köfte, Samsı. Afiyet olsun.

Gendeme Çorbası - Ordu


Gendeme Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

200 gr gendeme (buğday)
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı un
iki kaşık tereyağı
nane
kırmızı toz biber

Gendeme Çorbası Nasıl Hazırlanır?

Bir gün önceden gendeme ıslatılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülür. Ayrı bir kapta gendemenin 4 katı su konup kaynatılır, gendeme içine atılır. Pişirilir. Ayrı bir kapta bir kaşık tereyağı ile un kavrulur az su katıp açılır, sos tencerede kaynayan çorbaya ilave edilir. Yoğurtla yumurta sarısı çırpılıp çorbaya sürekli karıştırılarak ilave edilir. Tereyağda kızartılan nane ve kırmızı toz biber çorbanın üzerine gezdirilip, çorbanın altı kapatılır.

Töğmeken - Karaman


Töğmeken İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1kg semizotu
100 gr. margarin
3 çorba kaşığı pirinç
150 gr kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet domates
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz

Töğmeken Nasıl Hazırlanır?

Margarin ile küçük kıyılmış soğanlar 5 dakika kavrulur, kıyma ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir. Kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domatesler ve salça da ilave edilerek 2 dakika pişmeye bırakılır. Sonra kök kısımları kesilmiş ve iyice yıkanmış semizotu ilave edilir ve 10 dakika pişirilir, son olarak pirinç ve tuzda ilave edilerek orta hararetli ocakta 40 dakika pişirilir.


Ekşili Ufak Köfte



Ekşili Ufak Köfte Malzemeleri nelerdir?

750 gr parça et
1.5 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
2 limonun suyu
yeterince su

Köftesi için:

1/2 kg yağsız kıyma
1/2 kg simit (ince bulgur)
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
bir çay bardağı yağ
1 çay kaşığı nane

Ekşili Ufak Köfte nasıl yapılır?

Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızıbiber ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayınca kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer tarafta bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et halka halka doğranmış soğan ile birlikte kavrulur. Salçası ve ekşisi konulur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya bir miktar tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülür.

Samsı - Muğla


Samsı İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

Hamuru için:

3 su bardağı un
1 adet yumurta
su

İç harcı için:

1 su bardağı dövülmüş badem
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı toz şeker

Kızartmak için:

3 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için:

1300 gr toz şeker
1 litre su

Samsı Nasıl Yapılır?

Un, su ve yumurta ile orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur, 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur bezelere ayrılır. Bezeler nişasta ile açılır. Açılan her yufka, üstüne iç malzemeden eşit şekilde serpildikten sonra oklavaya sarılır, büzerek oklavadan çıkarılır, dilimler halinde kesilir. Dilimler, kızgın yağda kızartılır. Tatlının hamuru hazırlanırken diğer tarafta da şerbeti kaynatılır, kıvamını alınca soğumaya bırakılır. Soğuyan şerbet, sıcak samsının üzerine dökülür. Servisi, ılık da soğuk da yapılabilir.

 
Alt 08 Nisan 2024, 23:51   #32
Çevrimiçi
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: İftar Yemekleri | Günün İftar Menüsü

İftar menüsünde 29. gün


Bugünkü menümüz: Patlıcan Çorbası, Domates Salatası, Et Kızartması, Şilke. Afiyet olsun 😊

Patlıcan Çorbası - Adıyaman


Patlıcan Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1 kg Patlıcan
5 Adet Yeşil Sivri Biber
2 Su Bardağı Bulgur
25 gr Kırmızı Pul Biber
2 Yemek kaşığı yağ
1 Adet soğan
2 kg yoğurt
Yeteri kadar tuz

Patlıcan Çorbası Nasıl Hazırlanır?

Ocakta kaynamakta olan suya bulgur ve tuz ilave edilir. Bir süre sonra, önceden doğranıp suda bırakılmış olan patlıcanlar ilave edilir. Yarımsaat sonra sivri biberler bütün olarak çorbaya katılır ve pişmeye bırakılır. Bu arada iyice çırpılmışmış yoğurt ilave edilir ve çorba tekrar kaynamaya başlayıncaya kadar aralıksız karıştırılır. Pişen çorba ateşten alınır. Başka bir tavada küçük doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ve kırmızı pul biber ilave edildikten sonra çorbaya dökülür. Çorba servise hazırdır.

Domates Mancası - Adıyaman


Domates Mancası Malzemeleri Nelerdir?

1 kg Domates
2 Baş Soğan
1 Demet Maydanoz
1 Kahve fincanı Zeytinyağı
1 Kahve fincanı Nar ekşisi
Yeteri kadar Tuz

Domates Mancası Nasıl Yapılır?

Domatesler doğranır, ince kıyılmış soğan ve maydanozla harmanlanır. Zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz katılarak karıştırılır ve servis yapılır.

Not: İsteyen 1 adet acı yeşil biber de doğrayabilir ama salatanın aslında yeşilbiber kullanılmaz.

Et Kızartması - Adıyaman



Et Kızartması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?


1 kg Büyük parça et
1 yemek kaşığı Salça
1 Çay bardağı Yağ (Ayçiçeği yağı)
Yeteri kadarTuz
Bir tutam Karabiber

Et Kızartması Nasıl Hazırlanır?

Bu geleneksel ve özel yemek için şehrin eski kasaplarından bu yemeğe özgü et istenir. Alınan parça etler biraz salça ile ovalandıktan sonra ayrı bir tencerede kızartılır. Daha sonra etin üzerini basacak kadar aynı tencereye su ekleyip pişmeye bırakılır. Et pişince bir tutam karabiber eklenir. Böylece, “et Kızartmamız” servise hazırdır.

Şilke - Adıyaman



Şilke Malzemeleri Nelerdir?


2 Su Bartdağı Un
300 Gr Ceviz İçi
Yarım Litre Pekmez
3 Yemek KaşığıTereyağı
4 su bardağı Su

Şilke Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerede 2 su bardağı un, 4 su bardağı su ile akıcı hamur kıvamına gelinceye kadar elle çırpılır. Sacın altı yakılır, hamurların yapışmaması için sacın üzeri yağlanır. Hazırlanan hamurdan bir kepçe alınarak saca dökülür. Oklava ya da tahta bir kaşık yardımıyla saca incecik yayılır, pişince diğer tarafı çevrilir. Bütün hamura aynı işlem uygulanır. Ceviz içi dövülerek bir kaba alınır. Sacda pişirilmiş ekmekler (yufka) sayılarak iki kısma bölünür. Bir tepsiye birinci yarısı üst üste serilerek üzerine ceviz serpilir. Sonra ikinci yarısı da üst üste serilir. Pekmez ısıtılarak oluşturulan şurup sıcak olarak üzerine dökülür, beş on dakika bekletildikten sonra dilimlere kesilerek sıcak olarak servis yapılır.

Not: Şeker şurubu da dökülebilir. Bu durumda, bir kaşık yağ tencerede eritilir, üzerine 3 su bardağı şeker ilave edilir, 1,5 su bardağı su ilave edilerek şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.

İftar menüsünde 29. gün


Bugünkü menümüz: Patlıcan Çorbası, Domates Salatası, Et Kızartması, Şilke. Afiyet olsun 😊

Patlıcan Çorbası - Adıyaman


Patlıcan Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1 kg Patlıcan
5 Adet Yeşil Sivri Biber
2 Su Bardağı Bulgur
25 gr Kırmızı Pul Biber
2 Yemek kaşığı yağ
1 Adet soğan
2 kg yoğurt
Yeteri kadar tuz

Patlıcan Çorbası Nasıl Hazırlanır?

Ocakta kaynamakta olan suya bulgur ve tuz ilave edilir. Bir süre sonra, önceden doğranıp suda bırakılmış olan patlıcanlar ilave edilir. Yarımsaat sonra sivri biberler bütün olarak çorbaya katılır ve pişmeye bırakılır. Bu arada iyice çırpılmışmış yoğurt ilave edilir ve çorba tekrar kaynamaya başlayıncaya kadar aralıksız karıştırılır. Pişen çorba ateşten alınır. Başka bir tavada küçük doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ve kırmızı pul biber ilave edildikten sonra çorbaya dökülür. Çorba servise hazırdır.

Domates Mancası - Adıyaman


Domates Mancası Malzemeleri Nelerdir?

1 kg Domates
2 Baş Soğan
1 Demet Maydanoz
1 Kahve fincanı Zeytinyağı
1 Kahve fincanı Nar ekşisi
Yeteri kadar Tuz

Domates Mancası Nasıl Yapılır?

Domatesler doğranır, ince kıyılmış soğan ve maydanozla harmanlanır. Zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz katılarak karıştırılır ve servis yapılır.

Not: İsteyen 1 adet acı yeşil biber de doğrayabilir ama salatanın aslında yeşilbiber kullanılmaz.

Et Kızartması - Adıyaman



Et Kızartması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?


1 kg Büyük parça et
1 yemek kaşığı Salça
1 Çay bardağı Yağ (Ayçiçeği yağı)
Yeteri kadarTuz
Bir tutam Karabiber

Et Kızartması Nasıl Hazırlanır?

Bu geleneksel ve özel yemek için şehrin eski kasaplarından bu yemeğe özgü et istenir. Alınan parça etler biraz salça ile ovalandıktan sonra ayrı bir tencerede kızartılır. Daha sonra etin üzerini basacak kadar aynı tencereye su ekleyip pişmeye bırakılır. Et pişince bir tutam karabiber eklenir. Böylece, “et Kızartmamız” servise hazırdır.

Şilke - Adıyaman



Şilke Malzemeleri Nelerdir?


2 Su Bartdağı Un
300 Gr Ceviz İçi
Yarım Litre Pekmez
3 Yemek KaşığıTereyağı
4 su bardağı Su

Şilke Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerede 2 su bardağı un, 4 su bardağı su ile akıcı hamur kıvamına gelinceye kadar elle çırpılır. Sacın altı yakılır, hamurların yapışmaması için sacın üzeri yağlanır. Hazırlanan hamurdan bir kepçe alınarak saca dökülür. Oklava ya da tahta bir kaşık yardımıyla saca incecik yayılır, pişince diğer tarafı çevrilir. Bütün hamura aynı işlem uygulanır. Ceviz içi dövülerek bir kaba alınır. Sacda pişirilmiş ekmekler (yufka) sayılarak iki kısma bölünür. Bir tepsiye birinci yarısı üst üste serilerek üzerine ceviz serpilir. Sonra ikinci yarısı da üst üste serilir. Pekmez ısıtılarak oluşturulan şurup sıcak olarak üzerine dökülür, beş on dakika bekletildikten sonra dilimlere kesilerek sıcak olarak servis yapılır.

Not: Şeker şurubu da dökülebilir. Bu durumda, bir kaşık yağ tencerede eritilir, üzerine 3 su bardağı şeker ilave edilir, 1,5 su bardağı su ilave edilerek şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.

Adawong bunu beğendi.
 
Alt 11 Nisan 2024, 00:52   #33
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Adawong kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: İftar Yemekleri | Günün İftar Menüsü

İftar menüsünde 30. gün

Ramazan'ın son gününe yakışır iftar menüsü...

Ayran aşı çorbası

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Yağ yaktıran soğuk çorba: Ayran aşı! Yazın vazgeçilmezimiz olan ayran aşı çorbasının faydaları...

İyice bastıran yaz sıcaklarında hem serinleten hem de sağlık vadeden bir çorba: Ayran aşı! Çorba denilince gözümüzün önüne öncelikle sıcacık hatta dumanı üzerinde tüten bir görüntü gelse de ayran aşı çorbası değil dumanı tütmek soğukluğuyla ferahlatıyor bile. Tek meziyeti bu da değil! Yağ yakımı ve kilo vermeden kabızlığa, kemik sağlığından bağışıklığı güçlendirmesine dek birçok fayda da sağlıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ana öğünde olduğu gibi ara öğünde de tüketilebilecek ayran aşı çorbasının hem hafif hem de zengin besin öğeleri içerdiğini, günde iki kase tüketilebileceğini belirterek “Ayran aşı çorbası sıcak yaz günlerinde hem serinlemek hem de doygunluk sağlamak adına harika bir çorba alternatifi. Ayran aşı çorbası içinde bulundurduğu yoğurt, nohut ve buğdayla yüksek protein, lif ve kalsiyum ile besleyici değeri yüksek, hem diyet yapanların hem sağlıklı beslenenlerin hem de gelişme çağında olan çocukların faydalanabileceği bir besin” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ayran aşı çorbasının 8 faydasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kemik ve diş sağlığını destekliyor

Yoğurt sayesinde içerdiği kalsiyumla kemik ve diş sağlığını destekliyor. Ayrıca ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasının önüne geçiyor. Eğer besinlerden yeterli kalsiyum alınmazsa, kemiklerdeki kalsiyum azalıyor ve vücut gerekli kalsiyumu kemiklerden sağlıyor. Bu da ileriki yaşlarda kemik erimelerine yol açıyor. Ayran aşı çorbası ise adı üzerinde içerdiği yoğurt sayesinde kemik gelişimine destek oluyor.

Kilo vermeye yardımcı oluyor

İçerdiği kalsiyum ile yağ yakımına destek olarak, kilo kaybına yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alanlarda özellikle karın bölgesi yağlanmasının arttığını gösteriyor. Kalsiyum enerji dengesinde görev alan en önemli minerallerden biri. Diyette alınan yağların emilimini azaltarak, bağırsaklardan atılımını kolaylaştırıyor. Yapılan çalışmalar günde 1500 mg kalsiyum tüketenlerin 3 yıl sonunda yağ depolarında yüzde 5-6 azalma olduğunu ortaya koyuyor. Ancak her şeyde olduğu gibi ayran aşı çorbasının da aşırısı zararlı.

Kanserden korunmaya fayda sağlıyor

Ayran aşı çorbasında kullanılan tahıllar protein içeriyor. Bitkisel proteinler, en az hayvansal proteinler kadar değerli ve özellikle vejetaryenlerin protein ihtiyaçlarını karşılamak için mutlaka günlük beslenmede yer verilmesi gerekiyor. Bitkisel protein kaynakları içerdiği fitokimyasallar, antioksidanlar ve lifler sayesinde, kötü kolesterolün düşürülmesine destek olurken, kanserden koruyucu rol de oynuyor. Ayran aşı çorbasındaki buğday ve nohut dışında, diğer kurubaklagil ve tahıllar da bitkisel protein içeriyor.

B vitamini sayesinde hafızayı güçlendiriyor

İçerdiği tahıllar B grubu vitaminlerinden zengin. Özellikle enerji metabolizmasında rol oynayan B1 vitamininin en önemli kaynağı. B1 vitamini, vücuda alınan karbonhidratın yakılarak enerjiye dönüşmesini sağlıyor. Ayrıca kas ve dolaşım sistemi için de oldukça önemli. Yetersizliği durumunda dikkatsizlik, halsizlik ve hafıza zayıflığı görülebiliyor.

Kötü kolesterolü düşürüyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “Ayran aşı çorbası yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklardan yağ emilimini azaltarak kolesterolün düşürülmesinde faydalıdır. Çözünebilir lifler vücut tarafından sindirilemediği için ince bağırsağa gelerek jel halini alırlar. Burada oluşan jel yapı kolesterolü içine alarak, kolesterol ve ince bağırsak dokularının temasını önler. Böylelikle kolesterol ince bağırsaktan geri emilemeden lifle beraber vücuttan atılır” diyor.

Hazımsızlık ve kabızlığı önlüyor

Kabızlık şikayeti olanlarda, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olarak kolay dışkılamaya destek oluyor. Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alıyor. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi bir çok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlıyor.

Bağışıklığı güçlendiriyor

İçeriğindeki yoğurdun probiyotik etkisiyle beraber bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudun hastalık ve enfeksiyonlara olan direncini artırıyor. Kötü beslenme, stres, sık antibiyotik kullanımı, toksik öğelere maruz kalma gibi birçok etken bağırsaklardaki dost bakterileri etkileyerek sayıca azalmalarına neden oluyor. Bağışıklık sistemimizin yüzde 70’i bağırsaklar tarafından yönetiliyor. Bu yüzden sağlıklı bir bağırsak florası hem bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor hem de bizi hastalıklara karşı koruyor. Ayran aşı yapımında kullanılan yoğurt ise en büyük probiyotik kaynaklarından biri.

Çocuklarda büyümeye katkı sağlıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “Ayran aşı vitamin, mineral, lif ve proteinden zengin olduğu için besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır ve özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmeye destek olmaktadır. İçerisindeki yoğurt, nohut, buğday gibi besinlerle çocukların bağışıklık sistemini, kemik – diş sağlığını, bağırsak sağlığını destekler ve sağlıklı gelişimlerinde destek olur” diyor.
Fırında peynirli ve sarımsaklı tavuk


[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]



Peynir, sarımsak ve tavuk... Bizce bu tarifi çok seveceksiniz!

Sizin için kolay bir tavuk tarifimiz var!

Malzemeler (4 kişilik)
  • 4 ince tavuk göğsü
  • 1 fincan galeta unu
  • 1 fincan rendelenmiş Parmesan peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ fincan zeytinyağı
  • İnce kıyılmış 8-10 diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 fincan rendelenmiş kaşar peyniri
  • Süsleme için ufak doğranmış taze soğan
Hazırlanışı
Bir kâse içerisine ince kıyılmış 8-10 sarımsağı, eritilmiş tereyağı ve zeytinyağını koyun. Karışımı 1 dakika boyunca mikrodalga fırında pişirdikten sonra çıkarın ve bir çatal yardımıyla hızlıca karıştırın. 30 saniye daha pişirin. Bu yöntem, sarımsağın aromasının tereyağı ve zeytinyağı ile güzelce harmanlanmasını sağlar.

Eşit miktarda galeta unu ile rendelenmiş Parmesan peynirini karıştırın. Tavuk göğüslerini sarımsaklı karışımı batırın, her iki taraflarının da karışıma iyice bulandığından emin olun. Üzerlerine biraz tuz serptikten sonra galeta-peynir karışımına iyice kaplandıklarından emin olana dek atırın.


Tavuk göğüslerini fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıttığınız fırında, 195 derecede, 35 dakika boyunca pişirin. Her tavuk parçasının üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve peynirler eriyene dek birkaç dakika daha pişirin. Ufak doğranmış taze soğanlarla süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun!
Kabak makarnası


[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]



Sağlıklı ve lezzetli bir tarif! Tavuğun yanına da çok yakışır!

Sağlık Eğitmeni, Raw Food Şefi ve Detoks Uzmanı Çisem Çakır, kabak makarnası tarifini verdi.

Malzemeler:
  • 2 yeşil veya sarı kabak
  • 1 havuç
  • 1 bardak ıspanak
  • 1 yeşil soğan
  • 1 avokado
  • 1/4 bardak taze fesleğen
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Tuz – karabiber
  • İsteğe göre bir avuç ince kıyılmış çiğ ceviz
Yapılışı:
Yeşil kabak ve havucu yıkayıp kurulayın. Havucun kabuğunu soyduktan sonra, spiral dilimleyici mutfak aleti (spirooli) yardımıyla kabakları ve havucu makarna haline getirin. Yeşil soğan ve ıspanak dışındaki malzemeleri rondodan geçirip, bu sosu makarnaya ellerinizle yedirin. Ispanakları ve yeşil soğanı incecik kıyıp makarnayla karıştırın. Dilerseniz üzerine çiğ ceviz serperek servis edebilirsiniz.

Elmalı tatlı

Kolay elmalı tatlı tarifi

Yapımı basit, bol lezzetli bir tarif...[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


İftar menüsünde 30. gün

Ramazan'ın son gününe yakışır iftar menüsü...

Ayran aşı çorbası

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Yağ yaktıran soğuk çorba: Ayran aşı! Yazın vazgeçilmezimiz olan ayran aşı çorbasının faydaları...

İyice bastıran yaz sıcaklarında hem serinleten hem de sağlık vadeden bir çorba: Ayran aşı! Çorba denilince gözümüzün önüne öncelikle sıcacık hatta dumanı üzerinde tüten bir görüntü gelse de ayran aşı çorbası değil dumanı tütmek soğukluğuyla ferahlatıyor bile. Tek meziyeti bu da değil! Yağ yakımı ve kilo vermeden kabızlığa, kemik sağlığından bağışıklığı güçlendirmesine dek birçok fayda da sağlıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ana öğünde olduğu gibi ara öğünde de tüketilebilecek ayran aşı çorbasının hem hafif hem de zengin besin öğeleri içerdiğini, günde iki kase tüketilebileceğini belirterek “Ayran aşı çorbası sıcak yaz günlerinde hem serinlemek hem de doygunluk sağlamak adına harika bir çorba alternatifi. Ayran aşı çorbası içinde bulundurduğu yoğurt, nohut ve buğdayla yüksek protein, lif ve kalsiyum ile besleyici değeri yüksek, hem diyet yapanların hem sağlıklı beslenenlerin hem de gelişme çağında olan çocukların faydalanabileceği bir besin” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ayran aşı çorbasının 8 faydasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kemik ve diş sağlığını destekliyor

Yoğurt sayesinde içerdiği kalsiyumla kemik ve diş sağlığını destekliyor. Ayrıca ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasının önüne geçiyor. Eğer besinlerden yeterli kalsiyum alınmazsa, kemiklerdeki kalsiyum azalıyor ve vücut gerekli kalsiyumu kemiklerden sağlıyor. Bu da ileriki yaşlarda kemik erimelerine yol açıyor. Ayran aşı çorbası ise adı üzerinde içerdiği yoğurt sayesinde kemik gelişimine destek oluyor.

Kilo vermeye yardımcı oluyor

İçerdiği kalsiyum ile yağ yakımına destek olarak, kilo kaybına yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alanlarda özellikle karın bölgesi yağlanmasının arttığını gösteriyor. Kalsiyum enerji dengesinde görev alan en önemli minerallerden biri. Diyette alınan yağların emilimini azaltarak, bağırsaklardan atılımını kolaylaştırıyor. Yapılan çalışmalar günde 1500 mg kalsiyum tüketenlerin 3 yıl sonunda yağ depolarında yüzde 5-6 azalma olduğunu ortaya koyuyor. Ancak her şeyde olduğu gibi ayran aşı çorbasının da aşırısı zararlı.

Kanserden korunmaya fayda sağlıyor

Ayran aşı çorbasında kullanılan tahıllar protein içeriyor. Bitkisel proteinler, en az hayvansal proteinler kadar değerli ve özellikle vejetaryenlerin protein ihtiyaçlarını karşılamak için mutlaka günlük beslenmede yer verilmesi gerekiyor. Bitkisel protein kaynakları içerdiği fitokimyasallar, antioksidanlar ve lifler sayesinde, kötü kolesterolün düşürülmesine destek olurken, kanserden koruyucu rol de oynuyor. Ayran aşı çorbasındaki buğday ve nohut dışında, diğer kurubaklagil ve tahıllar da bitkisel protein içeriyor.

B vitamini sayesinde hafızayı güçlendiriyor

İçerdiği tahıllar B grubu vitaminlerinden zengin. Özellikle enerji metabolizmasında rol oynayan B1 vitamininin en önemli kaynağı. B1 vitamini, vücuda alınan karbonhidratın yakılarak enerjiye dönüşmesini sağlıyor. Ayrıca kas ve dolaşım sistemi için de oldukça önemli. Yetersizliği durumunda dikkatsizlik, halsizlik ve hafıza zayıflığı görülebiliyor.

Kötü kolesterolü düşürüyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “Ayran aşı çorbası yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklardan yağ emilimini azaltarak kolesterolün düşürülmesinde faydalıdır. Çözünebilir lifler vücut tarafından sindirilemediği için ince bağırsağa gelerek jel halini alırlar. Burada oluşan jel yapı kolesterolü içine alarak, kolesterol ve ince bağırsak dokularının temasını önler. Böylelikle kolesterol ince bağırsaktan geri emilemeden lifle beraber vücuttan atılır” diyor.

Hazımsızlık ve kabızlığı önlüyor

Kabızlık şikayeti olanlarda, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olarak kolay dışkılamaya destek oluyor. Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alıyor. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi bir çok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlıyor.

Bağışıklığı güçlendiriyor

İçeriğindeki yoğurdun probiyotik etkisiyle beraber bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudun hastalık ve enfeksiyonlara olan direncini artırıyor. Kötü beslenme, stres, sık antibiyotik kullanımı, toksik öğelere maruz kalma gibi birçok etken bağırsaklardaki dost bakterileri etkileyerek sayıca azalmalarına neden oluyor. Bağışıklık sistemimizin yüzde 70’i bağırsaklar tarafından yönetiliyor. Bu yüzden sağlıklı bir bağırsak florası hem bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor hem de bizi hastalıklara karşı koruyor. Ayran aşı yapımında kullanılan yoğurt ise en büyük probiyotik kaynaklarından biri.

Çocuklarda büyümeye katkı sağlıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “Ayran aşı vitamin, mineral, lif ve proteinden zengin olduğu için besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır ve özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmeye destek olmaktadır. İçerisindeki yoğurt, nohut, buğday gibi besinlerle çocukların bağışıklık sistemini, kemik – diş sağlığını, bağırsak sağlığını destekler ve sağlıklı gelişimlerinde destek olur” diyor.
Fırında peynirli ve sarımsaklı tavuk


[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]



Peynir, sarımsak ve tavuk... Bizce bu tarifi çok seveceksiniz!

Sizin için kolay bir tavuk tarifimiz var!

Malzemeler (4 kişilik)
  • 4 ince tavuk göğsü
  • 1 fincan galeta unu
  • 1 fincan rendelenmiş Parmesan peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ fincan zeytinyağı
  • İnce kıyılmış 8-10 diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 fincan rendelenmiş kaşar peyniri
  • Süsleme için ufak doğranmış taze soğan
Hazırlanışı
Bir kâse içerisine ince kıyılmış 8-10 sarımsağı, eritilmiş tereyağı ve zeytinyağını koyun. Karışımı 1 dakika boyunca mikrodalga fırında pişirdikten sonra çıkarın ve bir çatal yardımıyla hızlıca karıştırın. 30 saniye daha pişirin. Bu yöntem, sarımsağın aromasının tereyağı ve zeytinyağı ile güzelce harmanlanmasını sağlar.

Eşit miktarda galeta unu ile rendelenmiş Parmesan peynirini karıştırın. Tavuk göğüslerini sarımsaklı karışımı batırın, her iki taraflarının da karışıma iyice bulandığından emin olun. Üzerlerine biraz tuz serptikten sonra galeta-peynir karışımına iyice kaplandıklarından emin olana dek atırın.


Tavuk göğüslerini fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıttığınız fırında, 195 derecede, 35 dakika boyunca pişirin. Her tavuk parçasının üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve peynirler eriyene dek birkaç dakika daha pişirin. Ufak doğranmış taze soğanlarla süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun!
Kabak makarnası


[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]



Sağlıklı ve lezzetli bir tarif! Tavuğun yanına da çok yakışır!

Sağlık Eğitmeni, Raw Food Şefi ve Detoks Uzmanı Çisem Çakır, kabak makarnası tarifini verdi.

Malzemeler:
  • 2 yeşil veya sarı kabak
  • 1 havuç
  • 1 bardak ıspanak
  • 1 yeşil soğan
  • 1 avokado
  • 1/4 bardak taze fesleğen
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Tuz – karabiber
  • İsteğe göre bir avuç ince kıyılmış çiğ ceviz
Yapılışı:
Yeşil kabak ve havucu yıkayıp kurulayın. Havucun kabuğunu soyduktan sonra, spiral dilimleyici mutfak aleti (spirooli) yardımıyla kabakları ve havucu makarna haline getirin. Yeşil soğan ve ıspanak dışındaki malzemeleri rondodan geçirip, bu sosu makarnaya ellerinizle yedirin. Ispanakları ve yeşil soğanı incecik kıyıp makarnayla karıştırın. Dilerseniz üzerine çiğ ceviz serperek servis edebilirsiniz.

Elmalı tatlı

Kolay elmalı tatlı tarifi

Yapımı basit, bol lezzetli bir tarif...[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
günün, menüsü, yemekleri, İftar


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 04:48.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.