02 Eylül 2024, 20:18
|
#1
|
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Ayrılık Çanlarının Çaldığını Nasıl Anlarım?
Ayrılık Çanlarının Çaldığını Nasıl Anlarım?
Hiçbir ilişki bir gün bitecek düşüncesiyle başlamaz, aksine her yeni insanda sanki bir peri masalını yeni baştan yazmak isteriz. Bu sefer karşımıza çıkan insan doğru insandır.
Mutlu sona erişmelerimiz de vardır, onlar birlikteliklerini sevgi, saygı ve anlayışla taçlandırıp onurlandırırlar. Ancak bazılarımız için yine hayal kırıklıkları kapıdadır. Aranan mutluluk yine başka bahara kalmıştır.
Ayrılık psikolojisi hem duygusal hem de fiziksel bir süreçtir ve neredeyse ölümle eşdeğer bir acı duymanıza bile neden olabilir. Mutlu günlerin yok olması, bir daha onu göremeyecek olmak, alışkanlıklar ve var olan düzenin değişmesi depresyona neden olabilir.
Bir ilişkinin sona ermeye başladığını anlatan bazı işaretler vardır. Çoğu kişi bu sinyalleri göremez ve ilişki aniden bittiği zaman neye uğradığını şaşırır.
- İlişkinizin geleceği hakkında artık konuşmuyor olmak karşınızdaki kişinin ilişkiye dair umudunun kalmadığının göstergesi olabilir. Örneğin, iki yıldır birliktesiniz ama sevgiliniz sizinle evlilik konusunda konuşmuyor ve bu tarz konulardan olabildiğince kaçıyor. Düzgün bir şekilde iletişim kurmakta zorlanıyor mu yoksa sizinle bir gelecek görmediği için mi bu konuları konuşmuyor bunu görmeniz gerekir.
- Tutku, sizi bir çift olarak bir araya getirir ancak bu azaldığında geriye ne kalır? Birlikteliğinizi sağlam bir bağ ile sağlam bir temelde oluşturmadıysanız zamanla bu tutku azaldığında geriye pek bir şey kalmayabilir. Sağlıklı bir ilişkide tutku ve yüksek duygular zamanla yerini sevgi, şefkat, bağlılık gibi daha derin ve kalıcı şeylere bırakır.
Tutku bittiğinde sizi hâlâ bir arada tutacak bir şey yoksa ilişkinizin uzun soluklu olmayacağı aşikârdır.
- İyi giden bir ilişkide çiftler birbirlerine her zaman dürüst ve açıktırlar. Eğer partnerinizin sizden bir şeyler sakladığını düşünüyorsanız bu büyük bir sorundur.
- Kavga etmediğiniz için mutlu, stressiz bir ilişki yaşadığınıza inanıyor olabilirsiniz. Ancak fark etmediğiniz şey, kavganın da bir iletişim şekli olduğudur. Eskisi gibi kavga etmeyen, sorunlarını çözmekten ziyade susmayı tercih eden çiftler ayrılık çanlarının çaldığını duymuyor olabilirler.
- Benzer şeyler yapmaktan hoşlanan çiftler ideal olarak gösterilir ve mutlu yaşadıkları düşünülür değil mi? İki insanın aynı şeyleri sevmesi dışarıdan herkesin hayranlıkla baktığı ve bir ilişkide olması gereken bir durummuş gibi gelir. Ama bu durum her zaman iyi bir şey değildir. Aynı şeyleri seviyor ve hep birlikte yapıyorsanız ve ayrı alanlarda kişisel ilginiz ve yoksa bu sorunlu bir durumdur.
Kendilerine zaman ayırmayan çiftler genellikle ileride büyük problemler yaşar. Kendi ilgi alanlarınız muhakkak vardır. Eğer kendi kişiliğinizin bir evrimleşmesine izin vermezseniz bu ilişki bir bağımlılığa dönüşür ve bu durum sağlıklı değildir.
- Partneriniz, küçük bir sorunu bile büyüttüğünüzü düşünüyor ya da hislerinizi küçümseyecek şekilde mi davranıyor? Bunun sebebi muhtemelen artık onun eskisi kadar sizinle empati yapamıyor oluşudur. Empati yapmak aynı zamanda çiftler arası güçlü bir bağdır, empati kurmamaya başlamak o ilişkinin bağlılığının azaldığının bir göstergesidir.
- Bir program yaparken veya bir yere giderken genellikle kimin istedikleri oluyor? Önceden birlikte planladığınız her şeyi artık yapmak, sizin yaptığınız programlara uymak istemiyorsa ve bu konuda sürekli sizi reddediyorsa bu artık sizin fikrinize değer vermediğini gösterir. Bu da birbirinizle olan bağınıza zarar verebilir.
- Bir tartışmadan sonra genellikle ilk kim özür diler? Eğer hakkı olan sizsiniz bile özür dileyen taraf o değilse, bu onun sizinle barışmak için çok fazla çabalamadığı anlamına gelir. Sağlıklı bir ilişkide eğer ki hatalı taraf sizseniz özür dilemek çok önemlidir. Ama sadece uzlaşmak ve onu kaybetmemek adına hatalı olmadığınız halde özür dilemeniz kendinizi uzlaşmak için feda etmekten başka bir şey değildir. Sizce karşı taraf bu kadar fedakârlığı hak ediyor mu?
- Randevularınız için doları çıkmak sizde zorunluluk hissi yaratıyorsa bu da ilişkinin bitmeye yakın evresinde olduğunun göstergesi olabilir. Çiftler birbirleriyle olmak için genellikle ekstradan çaba sarf ederler. Ancak bu bir alışkanlığa hatta zorunluluğa dönüşmüşse, buluşmalara giderken eski enerjiniz ve coşkunuz kalmadıysa bu ilişkinizin eski heyecanının kalmadığının bir göstergesidir.
Unutmayın, pek çok insanın farkına varmadığı, sağlıksız bir ilişkinin birçok işareti vardır. Ancak karşılıklı olarak sorunlarınızı birbirinizle tartışır ve onları çözme yolunda istekli olursanız ilişkinizi kurtarma şansınız her zaman vardır.
Uzman Psikolog
Esra Ezmeci’nin “Kararı Ben Veririm” kitabından yazılmıştır.
|
|
|
|