Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Geri Dönüşüm Kutusu > Kilitli Konular

Kilitli Konular Mükerrer konular ve kırık linkli konular burada yer alacaktır.


Gümüşhane Usulü Yöresel Lezzet Siron Tarifi. Siron Nasıl Yapılır?

Mükerrer konular ve kırık linkli konular burada yer alacaktır.


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 01 Mayıs 2024, 06:14   #1
Çevrimdışı
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
mutfak Gümüşhane Usulü Yöresel Lezzet Siron Tarifi. Siron Nasıl Yapılır?

Gümüşhane Usulü Yöresel Lezzet Siron Tarifi. Siron Nasıl Yapılır?




Siron, Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden olan ve iftar ve sahurların vazgeçilmez yemeğidir. Peki, Gümüşhane usulü yöresel lezzet Siron tarifi! Siron nasıl yapılır?

Gümüşhane’nin yöresel lezzeti olan Siron hem hafif hem de yoğurtlu bir yemektir. Hamuru, evde bulunan basit malzemeler olan un, su ve tuz ile hazırlanır. İsteğe bağlı olarak sarımsaklı ve bol tereyağlı da yapılabilir.


İşte Siron tarifinin ayrıntıları:

SİRON MALZEMELERİ:


Un, Tuz, Su, Süzme yoğurt, Tereyağı, Ceviz.


SİRON TARİFİ:

Derin bir kapta un, su ve tuzu karıştırarak yoğurun.

Hamurdan 3-4 cm genişliğinde yufka açın.

Yufkaları şerit şeklinde kesin.

Kesilen yufkaları katlayarak fırında kurutun.

Kurutulan yufkaları düz bir tepsiye yan yana dizin.


Süzme yoğurdu su ile karıştırın ve ocakta ısınıncaya kadar pişirin, ancak kaynatmayın. Bu karışımı sironun üzerine dökün.

Eritilen tereyağını sironun üzerine dökün.

Ayıklanmış ceviz içini üzerine serperek servis edin.



Siron, Türkiye’nin birçok bölgesinde popüler bir yemektir. Özellikle Karadeniz bölgesinde, Gümüşhane ve Artvin’de sıkça rastlanır. Farklı yörelerde farklı isimlerle ve çeşitlerle bulunur. Kimi yerde tavuklu, kimi yerde yoğurtlu, kimi yerde ise mantıya benzer şekilde kıymayla yapılır.



Evelik Dolması


GÜMÜŞHANE’NİN MEŞHUR YÖRESEL YEMEKLERİ

Gümüşhane’nin yöresel mutfak kültürü oldukça zengindir. İşte Gümüşhane’nin bazı meşhur yöresel yemekleri:

Gendime Pilavı

Evelik Dolması

Kartol Yahnisi

Borani

Fıtfıt Haşılı

Pancar Kavurması

Fırın Erişte

Lemis


Fasulye Bulgurlusu (Pağla Denlisi)

Kete

Asude Kuymağı

Ayvalı Et Yemeği

Mantı Çorbası

Katıklı Çorba

Un Herlesi Çorbası


SİRONUN KÖKENİ

Siron, Türkiye’nin birçok bölgesinde popüler olan bir yemektir. Özellikle Gümüşhane, Erzurum, Bingöl, Artvin, Ardanuç, Bayburt, Şavşat, Şebinkarahisar, Maçka, Alucra ve Yusufeli gibi yerlerde sıklıkla rastlanır. Bingöl yöresinde bu yemeğe “Sorina Pel” denir.

Gümüşhane iliyle özdeşleşen siron, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2018 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Gümüşhane sironu, unların hamura işlenmesi, yufka haline dönüştürülmesi, yufkaların açık aleve maruz kalan özel dizayn edilmiş demir saclar üzerinde kısmen pişirilmesi, 4-6 kez turlanması (katlanması) ve 1-2 cm boyunda kesilmesi ile elde edilir.


Gürcistan’da da sıklıkla yapılan siron, ülkemizde Artvin ve Sakarya’da silor veya silori, Elazığ’da ise sırın yemeği olarak da adlandırılan mantı Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun değişik yörelerinde ramazan ayı iftar sofralarında yer alır. Siron çeşitleri ve tarifleri oldukça çeşitlidir.

Sironun kökeni, Artvin yöresine dayanmaktadır. Siron, hamur, yoğurt, tavuk suyu ve tereyağından oluşan bir yemektir. Yufkaları rulo şeklinde kesip fırında kurutulur, sonra tavuk suyuyla ıslatılır ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı sosu dökülür. Siron, Artvin’in yöresel lezzetlerinden biridir ve özellikle kış aylarında sıcak olarak tüketilir.






 
Alt 26 Ağustos 2024, 21:44   #2
Çevrimdışı
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Gümüşhane Usulü Yöresel Lezzet Siron Tarifi. Siron Nasıl Yapılır?

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gümüşhane, lezzet, nasıl, siron, tarifi, usulü, yapılır, yöresel


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 20:42.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.