Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Kadın ve Erkeğin Dünyası > Mutfakta Kim Var > Kek, Pasta ve Tatlı

Kek, Pasta ve Tatlı Türk mutfağında lezzetli kekler pastalar ve tatlılar...


Güllaç Tarifi

Türk mutfağında lezzetli kekler pastalar ve tatlılar...


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 16 Ocak 2024, 03:35   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
mutfak Güllaç Tarifi

Güllaç Tarifi



Osmanlı Saray mutfağından günümüze kadar geleni, gelirken de tadının güzelliğini hiç kaybetmeyen güllaç tarifimi denemelisiniz. Oldukça hafif bir tatlı olan güllaç kalorisinin düşük olması sebebiyle Ramazan aylarında sofralarınızdan eksik olmayacak. İçerisindeki cevizler ve üzerine serpeceğiniz antep fıstıkları ile daha da lezzetlenecek bir tatlı tarifi. Yapımı da bir o kadar kolay olan güllaç tatlısını denemeyi unutmayın. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Güllaç Tarifi İçin Malzemeler
  • 12 yaprak güllaç
  • 1,5 litre süt
  • 2 su bardağı şeker
  • Çekilmiş ceviz
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Üzeri için:
  • Toz Antep fıstığı
  • Kiraz şekerlemesi

















Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.
  2. Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı.
  3. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz.
  4. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
  5. Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
  6. Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz.
  7. Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim.
  8. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Ben toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsledim. Afiyet olsun!
Güllaç Tarifi Fotoğraflı Yapılışı


Güllaç tarifi püf noktaları

  • Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığı çok iyi olmalıdır. Eğer sütünüz çok sıcak olursa güllaç yapraklarını hamur edebilir, çok fazla ılık olması durumunda ise güllaç yapraklarını ıslatmayabilir.
  • Güllaç tatlınızın tam tadında olması için gül suyu eklemelisiniz.
  • Güllaç tatlınızın tadını kaybetmemesi ve içerisindeki cevizin güllacınızı karartmaması için yaptığınız gün tüketmeniz daha iyi olacaktır.
Sizler için, yapımı oldukça kolay ve pratik güllacın çikolatalı, hurmalı gibi Nefis Yemek Tariflerinde paylaşılmış farklı çeşitlerini bir araya getirdik, sizler de nasıl yapılır? merak ediyorsanız listemize bir göz atmalısınız.

Güllacın faydaları
  • İçerisinde katkı maddesi olmadığı için sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur.
  • Diğer tatlılarda yüksek oranda karbonhidrat olmasına karşılık güllaçta içerdiği sütten dolayı yüksek oranda protein vardır.
  • Ramazanda yapılan güllaç tatlısı gün boyu aç kalan midelerinize, yemekten yaklaşık 1 saat sonra yemeniz halinde bariz bir rahatsızlık vermemektedir.
  • Ramazanda açlığın etkisiyle düşen kan şekerini içerisinde bulunan sütün etkisiyle dengelemektedir.
  • Güllaç, şeker miktarı düşürülüp yarım yağlı sütle yapıldığında diyette olanlar için kalorisi düşük bir tatlıdır.
Güllaç kaç kalori?
  • Orta büyüklükteki 1 dilim güllaç yaklaşık olarak 250 kaloriye denk gelmektedir. Güllaç hakkında daha fazla bilgi almak için besin değeri gibi çeşitli bilgilerden de bahsettiğimiz yazımızı okumak istemez misiniz?

__________________

 
Alt 01 Mayıs 2024, 06:16   #2
Çevrimiçi
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Güllaç Tarifi

Güllaç en güzel nasıl yapılır? İşte tarifi...


Ramazan'ın lezzeti güllaç en güzel nasıl yapılır? İşte tarifi...
Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Güllaç, süt, şeker ve güllaç yapraklarından yapılır. İşte evde hazırlayacağınız en güzel güllaç tarifi...

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, güllaç tarifi herkesçe aranmaya başladı. İşte, Türk mutfağına özgü geleneksel bir tatlı olan güllacın yapımı...

Gerekli malzemeleri ve tarifi aşağıda bulabilirsiniz...

MALZEMELER:


- 1 paket güllaç yaprağı (genellikle marketlerde hazır olarak bulunur)

- 1 litre süt

- 1 su bardağı şeker

- 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz veya fındık içi

- 1 su bardağı dövülmüş antep fıstığı (isteğe bağlı)

- Yarım su bardağı su

- 1 tatlı kaşığı gül suyu veya vanilya özütü

- Taze mevsim meyveleri veya kuru kayısı ve üzüm (süslemek için)



YAPILIŞI:

1. İlk olarak, sütü ve şekeri bir tencerede karıştırın ve şeker eriyene kadar ısıtın. Şeker eriyince ocaktan alın ve soğuması için kenara alın.

2. Daha sonra süzme yoğurdu bir kaba alın, üzerine yarım su bardağı suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Eğer gül suyu veya vanilya özütü kullanacaksanız, bu aşamada yoğurdun içine ekleyin.

3. Güllaç yapraklarını teker teker süt karışımına batırın ve geniş bir tepsiye veya borcama dizin.

4. Üzerine ceviz veya fındık içi serpin. Daha sonra bir kat daha güllaç yaprağı dizin ve ceviz/fındık içi serpin. Bu işlemi güllaç yaprağı bitene kadar tekrarlayın.

5. Güllaç dizme işlemi tamamlandıktan sonra kalan süt karışımını üzerine dökün.

6. Güllaç, buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirilerek soğumaya bırakılmalıdır. Bu süre zarfında güllaç yaprakları sütü çekecek ve yumuşayacaktır.

7. Servis yapmadan önce üzerini dilimlenmiş çilek, kuru kayısı ve üzümle süsleyebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun!

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
güllaç, tarifi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 01:42.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.