Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > En Önce Sağlık > İlaçlar

İlaçlar İlaç bilgileri, ilaç prospektüsüsleri ve ilaçlarla ilgili tüm bilgiler.


Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

İlaç bilgileri, ilaç prospektüsüsleri ve ilaçlarla ilgili tüm bilgiler.


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Ocak 2024, 22:59   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktıktan sonra neler olabileceğine dair sizin de kulağınıza birtakım söylentiler gelmiştir...

Soru: Doğum kontrol haplarını bıraktığınızda vücudunuzda, beyninizde ve hormonlarınızda ne gibi değişiklikler görülür?

Yanıt: Birçok kadın için, ek de bir şey olmaz.

Bir aile kurmak ya da başka bir sebep dolayısıyla hapları bırakma kararı verdiyseniz eğer, internetteki olası hormonsal yan etkilere dair – sivilce, ruh halinde değişimler, kilo artışı, dengesiz regl periyotları gibi – korku hikâyelerinin sizi ürkütmelerine izin vermeyin.

Genelde kadının regl döngüsü, birkaç aydan sonra normale döner; hormonları da aynı şekilde hızlıca hap öncesi seviyelerine geri döner.

“Böyle anekdotsal hikâyeleri her zaman duyacaksınız” diyor New York Mount Sinai Tıp Fakültesinden jinekolog Alyssa Dweck. “Ama kadınların çoğunda hap öncesi regl dönemine dönüş görülüyor; korkunç yan etkiler değil”

Birçok kadın ise doğum kontrol haplarını ağır regl dönemi ya da sivilce gibi sorunları düzenlemek amacıyla kullanıyor; dolayısıyla bunların da geri dönüşü beklenmeli. “En başta hormon dengesizliğinin semptomları ile başa çıkmak için hapa başladıysanız eğer, hapı bıraktıktan sonra bu dengesizlikler geri dönebilir ve üreme sorunlarına yol açabilir” diye açıklıyor Dweck.

Mayo Klinik’ten kadın sağlığı doktoru Dr. Petra Casey de birçok kadında hormonların adaptasyonunun bir ya da iki döngüde sağlandığını belirtiyor. “Bazı kadınlar regl dönemlerinin düzensiz ya da hiç olmadığı bir zaman aralığı tecrübe ederken, diğer kadınlarda düzenli periyodun hemen geri geldiği görülüyor”

Elbette ki her kadının deneyimi, vücuduna, kişisel hormon dengesine ve kullandığı hap türüne göre değişiyor. Bazı kadınlardan hap kullanmayı bıraktıktan sonra hoş olmayan yan etkiler görüldüğüne dair raporlar alınsa da bu veriler, norm olarak kabul görmeye yeterli olmuyor.

Söz konusu doğurganlık olduğunda, ‘uyum sağlama dönemi’ diye bir şey olmadığını da söylemek gerekiyor. Yani hapları bıraktığınız anda hamile kalma olasılığınız var. Dweck, haplardan sonra doğurganlığın azaldığına dair olan söylemlerin gerçek kaynağının yaşlanma olduğundan şüpheleniyor – doğum kontrol haplarının doğası ile ilgili herhangi bir şeyden değil.

“Bir kadın 10-15 yıldır hap kullanıyorsa eğer, bu zaman aralığında yaşlandığı gerçeği, doğurganlığını etkileyecektir” diyor Dweck. “35 yaşından itibaren, doğurganlık azalmaya başlar. 25-35 yaşlar arasında, doğurganlığınızda yaşa bağlı bir düşüş yaşanmış olabilir. Bunun için hapları suçlayamayız”

Ancak burada önemli bir ikazda bulunmak gerekiyor. İlerleyen yaş ve mevcut hormon dengesizlikleri, kadın doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra üreme problemlerine yol açabilir. Ancak küçük bir yüzdede, hap sonrası amenore – doğum kontrol hapları bırakıldıktan sonra altı ya da daha fazla ay boyunca adet görmeme – doğurganlık sorunları ile ilişkilendirilebilir.

Sonuç mu? Bir kadının vücudu ve haplarla yaşadığı deneyimler tamamen kişiseldir; ama yine de normal hormon dengenizi yakalayabilmenizin zorlu olacağını düşünmek için hiçbir sebep yok.


[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
doğum, etkileri, hapının, kontrol, nelerdir, yan


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 02:26.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.