Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Görsel ve İşitsel Sanat Yapıtları > Sinema > Film Eleştirileri

Film Eleştirileri İzlediğiniz filmlerin eleştirileri, oyuncuları, puanlarıyla beraber, yorumladığınız filmleri bu başlık altında paylaşabilirsiniz.


Kapsül Nesli: The Pod Generation

İzlediğiniz filmlerin eleştirileri, oyuncuları, puanlarıyla beraber, yorumladığınız filmleri bu başlık altında paylaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree3Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By Sürmenaj
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Nisan 2024, 21:49   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Tyt Kapsül Nesli: The Pod Generation

Kapsül Nesli: The Pod Generation


Sophie Barthes
’ın yönetmenliğini üstlendiği The Pod Generation, yakın gelecekteki insan üremesini merkezine alıyor. Game of Thrones‘tan hatırladığımız Emilia Clarke, başrolü The Man Who Fell to Earth dizisinden de tanıdığımız Chiwetel Ejiofor ile paylaşıyor.

Film, teknolojinin olumsuz ve distopik yönlerine eğiliyor.

Çok da uzak olmayan bir gelecekte teknoloji devi Pegazus, çiftlere hamileliklerini ayrılabilir yapay rahimler veya kapsüller aracılığıyla paylaşma fırsatı sunuyor. New York’ta yaşayan çiftimiz Rachel ve Alvy, hiç beklemedikleri biçimde bu sürece dâhil oluyor. Rachel büyük bir şirketin tepe yöneticileri arasındayken, eşi Alvy ise botanikle uğraşıyor.

Rachel bir süredir çocuk sahibi olma hayali kuruyor ve çalıştığı yerin de dolaylı desteğiyle Pegazus şirketiyle temasa geçiyor. Ardından da eşi Alvy’yi bu “hamileliğe” ikna ediyor. Alvy başlangıçta sürece kuşkuyla yaklaşıyor, ancak bir süre sonra baba olmaya kendini hazırlıyor. Ne var ki çiftimiz, bu “özgürleştirici” projenin yarattığı duygusal, ekonomik ve toplumsal problemlerle uğraşmak durumunda kalıyor.
Yapay Rahimler ve Kadınların Değişen Toplumsal Rolü


Filmin merkezine yerleştirdiği yenilik ise yapay rahimler. Bilindiği üzere insanlığın üremesi, kadınların hayli zorlu bir sürecin merkezinde olmasını gerektiriyor. Dokuz ay süren hamilelik, çocuğun büyümesi ve anne bakımına ihtiyaç duyması, kadınlar için çok özel bir deneyim olduğu kadar zorlu ve yıpratıcı da. Yapay rahimler yoluyla hamilelik ise kadınların bu “yazgısını” değiştiren bir teknolojik yenilik olarak sunuluyor. Yapay rahimler, tıp ve biyoteknoloji alanındaki ilerlemelerin bir sonucu olarak geliştirilen teknolojik cihazlar. Bu cihazlar genellikle kısırlık tedavisi için geliştiriliyor ve bazen de gebelik sürecini desteklemek amacıyla kullanılıyor. İnsan geleceğine etkileri ise çeşitli açılardan değerlendirilebilir. Film de zaten görece bu konuları farklı perspektiflerden ele alıyor.


Öncelikle kısırlık tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen ancak çeşitli sorunlar nedeniyle hamile kalamayan kadınlar için bir fırsat yaratıyor. Yapay rahimler, hamilelik ve doğum süreçlerini kontrol etmek için daha fazla seçenek sunuyor. Bu, bazı durumlarda gebelikle ilgili riskleri azaltıyor ve anneyle bebeğin sağlığını arttırıyor. Aynı zamanda bebeğin cinsiyetini belirleme imkânı veriyor ve insanın konumunu çeşitli açılardan “tanrısal” bir niteliğe evriltiyor. Kısacası, hamilelik ve çocuk sahibi olmayı salt kadınlara ait bir yazgı olmaktan çıkarıyor. Filmde en öne çıkarılan biçimiyle yapay rahimler, kadınların doğurganlık dönemlerini kariyerlerine daha uygun bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyor. Böylece kadınlar, doğurganlıkla ilgili sınırlamaları daha esnek bir şekilde deneyimleyebiliyor ve kariyer hedeflerine odaklanabiliyor.

Rachel da ailenin ekonomik yükünü sırtlanmış kişi olarak bir yandan başarılı seyreden kariyerine devam etmek, bir yandan çocuk sahibi olmak istiyor.
Pazarlama Mantığı ve Etik


Başlangıçta çığır açısı olarak görünen bu teknolojik yenilik, zamanla olumsuz bir yapıya bürünmeye başlıyor. Filmin söylemi bu konuda eleştirel bir niteliğe bürünüyor. İlk eleştiri, yapay rahimlerin kullanımıyla ve hamilelik sürecinin doğallıktan uzak olmasıyla ilgili. Bu durum, en tipik biçimde kadınların bilinçaltından gelen ve rüyalarına yansıyan mesajlarda ortaya çıkıyor. Her ne kadar Pegazus şirketi ve gelecekteki yapay zekâya dayanan ruhsal danışmanlık işlemleri aksini iddia etse de, içgüdüler bu sürece karşı duruş geliştiriyor. Sadece Rachel değil, pek çok kadın bu olumsuz mesaj ve rüyalarla başa çıkmaya çalışıyor. Mesajların görmezden gelinmesi, filmin hangi tarafta durduğunu da ortaya koyuyor.


İkinci unsur, gelecekte toplumsal yardım ve sosyal devlet anlayışından uzaklaşıldığı eleştirisi. Pek çok kafası karışık çift, “sıraya” alınan şanslı anne-baba olmak istese de sürecin yönetiminde kamunun ve siyasal öznelerin pek bir etkisi yok. Dahası, şirketin konuya kâr mantığıyla yaklaşması, anne baba adaylarını sıklıkla manipüle etmeye çalışması ve genelde öznel ve insanlığa ait önemli bir yön olan rüya göremeyen çocukların durumunu ele alış biçimi gibi konular olayı daha da pekiştiriyor. Rüyalar pek tabii bilinçaltına inen yönleriyle benlik ve kimlik duygumuzu inşa eden özel insani yetenekler olarak sunuluyor ve insani nitelikleri tartışmaya açılmasa da rüya göremeyen çocukların durumu önemli bir noksanlığa işaret ediyor. Şirket ise tüm bu eleştirileri hemen geçiştiriyor, rahmi kendi malları olarak görüyor ve hiç de şeffaf olmayan bir biçimde süreci yönetmeye çalışıyor.
Teknolojiye Nasıl Uyum Sağlayabiliriz?


Yönetmenin konuya yaklaşımı, olguları ve yenilikleri kabul eden ancak bu teknolojik yeniliklere karşı da şüpheci olmamız gerektiğini vurgulayan bir tarzda. Barthes, uzun vadede yapay rahimlerin yaygınlaşmasını önemli bir teknolojik yenilik olarak zorunlu görüyor.


Kadınların bireysel ve toplumsal ilişiklerinde rahatlık yaratıcı yönlerine dikkat çekiyor. Öte yandan ahlaki, toplumsal ve ekonomik saiklerle işleyen sürecin hızla bir distopyaya evrilebileceğine ve insan doğasını aşındırabileceğine dikkat çekiyor.

Sonu özellikle askıda kalsa da, filmin öngördüğü gibi yakın gelecekte iyiden iyiye hayatımıza girecek olan bu konu, yapay zekâ ve insanlar arasındaki ilişki hakkında düşünmek için iyi bir fırsat yaratıyor..

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
Alt 21 Nisan 2024, 22:57   #2
Çevrimiçi
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Kapsül Nesli: The Pod Generation

Şu anda araştırıyorum filmi, ilgi çekici geldi
İleride dışarıda bir yumurtayla döllenme olacağını ancak sadece kız çocuk sahibi olunacağını
erkek çocuk için erkeğe ihtiyaç olduğu söyleniyordu.
Filmde bu detay var mı bilmiyorum ama çok da uzak şeyler değil bunlar sanki
Yakın gelecekte bizi böyle şeyler bekliyor,
filmde o bakımdan sanki geleceği görmüş gibi bir film olmuş.

Leydihan bunu beğendi.
 
Alt 21 Nisan 2024, 23:00   #3
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Kapsül Nesli: The Pod Generation

Alıntı:
Sürmenaj kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı Mesajı göster
Şu anda araştırıyorum filmi, ilgi çekici geldi
İleride dışarıda bir yumurtayla döllenme olacağını ancak sadece kız çocuk sahibi olunacağını
erkek çocuk için erkeğe ihtiyaç olduğu söyleniyordu.
Filmde bu detay var mı bilmiyorum ama çok da uzak şeyler değil bunlar sanki
Yakın gelecekte bizi böyle şeyler bekliyor,
filmde o bakımdan sanki geleceği görmüş gibi bir film olmuş.
40 dakika kaldı, bi' aksiyon yok ama güzel gidiyor film. İzle bence..


Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
generation, kapsül, nesli, pod

« - | - »

Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 07:23.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.