Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Eğitim > Diğer Ders Kaynakları > Felsefe - Psikoloji

Felsefe - Psikoloji Felsefe ve psikoloji üzerine ders kaynakları


Psikolojide Yansıtma (Projeksiyon) Nedir?

Felsefe ve psikoloji üzerine ders kaynakları


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 26 Eylül 2024, 11:51   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
OkyanusunKalbi kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Soru2 Psikolojide Yansıtma (Projeksiyon) Nedir?

Psikolojide Yansıtma (Projeksiyon) Nedir?


Psikolojide yansıtma, Sigmund Freud tarafından ortaya atılan teorilerden biridir. Bu teori kapsamında insanlar, kendilerinde olmasına tahammül edemedikleri duygu, düşünce ya da davranışların başka bir kişide olduğunu iddia eder. Psikolojide yansıtma nedir sorusunun bir başka cevabı da kişinin kendi içerisinde çıkan çatışmaları bilinç dışı bir şekilde savunmasıdır. Psikolojide yansıtma nedir örnek olarak ise dedikodu yapmayı seven ve bunu kendine yakıştıramayan bir kişinin etrafındaki herkesin dedikodu yaptığını atfetmesi kabul edilebilir. Psikolojide yansıtma nedir örnekleri kişiye göre değişebilir.

Psikolojide Yansıtma (Projeksiyon) Belirtileri

Psikolojide yansıtma belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Yaygın olarak karşılaşılan belirtilerden biri kişinin kendi eksikliklerini ya da hatalarını kabul etmemesidir. Aynı zamanda kişinin kendi noksan kaldığı noktaları ya da hatalarını kabul etmekte zorlanması da belirtiler arasında kabul edilir.

Kişi, etrafındaki insanları sıklıkla suçlar. Onların negatif duygular beslediğini ifade ederek kendisinde bu durumların olmadığı etrafındaki kişilere inandırmaya çalışır. Rahatsızlığı yaşayan kişinin etrafında bulunan bireyler farklı özelliklere sahip olsa da aynı suçlamalar ile bir araya getirilir.
İnsan ilişkilerinde karşılaşılan gerginlikte psikolojide yansıtma belirtileri arasında yer alır. Kişi karşısında bulunan ve sürekli iletişim halinde olduğu insanları suçlayarak onlar ile çatışmaya girer. Yaşanan bu çatışma, kişinin sürekli hayatında olan insanlarla olabileceği gibi yeni tanıştığı bireyler arasında da gerçekleşebilir.

Karşılaşılan belirtilerden biri de kişinin gerçeklik algısının bozulmasıdır. Rahatsızlığı yaşayan kişi, etrafında var olmayan kurmacalar oluşturarak bağlantılar kurabilir. Oluşan bu bağlantılar, gerçek dışı olup zamanla kişinin kendine ve çevresine karşı dürüstlüğünü de etkileyebilir.

Psikolojide Yansıtma (Projeksiyon) Nasıl İşler?

Psikolojide yansıtma nedir sorusunu detaylı cevaplandırabilmek için nasıl işlediğine de bakılması gerekir. Bu savunma mekanizmasının işleyişi, kişinin kendi içindeki bir sorun ile ortaya çıkabilir. Oluşan sorun kişinin çözümleyemeyeceği ve iç dünyasında karmaşa çıkaracağı bir seviyede olabilir. Kişi bu sorunun çözümünü kendi içinde cevaplayamaz ve inkar etme yolunu kullanır. Eksikliğin kendinde var olmadığına inanabilmek adına etrafındaki kişileri aşağıya çekmeyi tercih eder. Kendisinde var olan eksikliğin aslında karşısındaki kişi de olduğuna inanır. Yetersizliği yaşamadığı için kendini üstün olarak kabul etmesi şeklinde süreç ilerleyebilir. Yaşanan bu üstünlük duygusu zamanla narsist kişiliğe de yol açabilir.

Yaşanan bu süreçler, kişinin bilincinden bağımsız olarak meydana gelir. Yani kişi bu durumun kendinde olduğu ya da karşısındaki kişiyi suçladığını fark edemez. Psikolojide yansıtma savunma mekanizması olarak ortaya çıkar ve kişinin kendini korumasını sağlar. Bazı durumlarda hastalık seviyesine ulaşarak narsist düşünde ya da gerçeklik algısının bozulması gibi ciddi problemlere neden olabilir.

Psikolojide Yansıtma (Projeksiyon) Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojide yansıtma nasıl tedavi edilir sorusunun farklı cevapları vardır. Bu cevaplar şu şekilde sıralanabilir:

Bu sorunun yaygın cevabı psikolojik destek alınmasıdır. Kişi bu sorunla yüzleşebilmek ve içindeki karmaşaya son verebilmek adına online psikolog hizmetinden yararlanabilir. Bu hizmet kapsamında sorun fark edilerek benlik gelişimine olumlu katkıda bulunulabilir.

Öz farkındalık egzersizi de sorunun cevapları arasında yer alır. Bu egzersiz için kişi kendine dair duygu ve düşüncelerini dinlemeli, kendi hakkında farkındalığa varmalıdır. Yapılan dinlemeler sonucunda duygu, düşünce ya da davranışları inkar etmek yerine kabul etmelidir. Kabul edilen düşünce ya da davranışlar kişiyi rahatsız etmeye devam ediyor ise davranış değişikliği üzerine çalışmalar da yapılabilir.
Psikolojide yansıtma nasıl tedavi edilir sorusunun diğer bir cevabı ise günlük tutmaktır. Kişi gün içerisinde yaptığı davranışları ya da duygularını not alarak kendini fark edebilir. Kendi rahatsız eden davranışlarını ya da düşüncelerini rahatça anlayabilir.

Kullanılan yöntemlerin etki süresi kişiye bağlı olarak değişebilir. Bazı kişiler, bu yöntemler ile yansıtmayı fark ettikleri an davranış değişikliği yapabilirler. Diğer kişilerde ise fark etme aşaması ya da kontrol etme becerisi daha uzun bir dönemi kapsayabilir.

Yansıtmanın Etkileri ve İlişkiler Üzerindeki Rolü

Psikolojide yansıtma savunma mekanizması insan hayatı üzerine bazı olumsuz etkilerde bulunabilir. Bu etkiler, ilişkiler üzerine doğrudan rol oynar. Rahatsızlığı yaşayan kişi yalan söylemeyen ve bunu değer olarak benimseyen bir kişiye yalancı şeklinde yakıştırmalarda bulunabilir. Bu durum dürüstlük değerini benimseyen kişi tarafından tepki ile karşılanabilir. İki kişi arasındaki ilişkinin gerginlik kazanmasına ya da sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu rahatsızlık, kişinin yeni insanlar ile tanışmasını da engelleyebilir. Tanıştığı yeni kişileri suçlaması insan ilişkilerinin baltalanmasına neden olabileceği gibi çeşitli sosyal ortamlara katılma ihtimalini de azaltabilir.

Psikolojik yansıtma sorunu ile karşılaşan kişi, etrafındaki insanları suçlamaya, onların yetersiz olduğunu ifade etmeye ve çeşitli konularda eleştirmeye başlar. Bu kişinin etrafında bulunan sağlıklı kişiler ise yapılan eleştiri ve suçlamalardan uzaklaşmak için kaçış yolunu tercih edebilir, uzaklaşmaya başlayabilirler. Yaşanan bu durum, kişinin yalnızlaşmaya başlamasında etkili olabilir.

Sık karşılaşılan durumlardan biri de bağımlı ilişki halidir. Psikolojide yansıtma sorunu ile karşı karşıya olan kişi, narsist bir kişilik kazanabilir. Bu durum, farklı kişiler üzerinde etkiye sahip olmasına ve başkalarına psikolojik olarak zarar vermesine kaynaklık edebilir. Yansıtmanın etkileri ve ilişkiler üzerindeki rolü kişiye bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Psikolojide Yansıtma (Projeksiyon) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Herkes yansıtma yapar mı?


Psikolojide yansıtma tekniği her insanda bulunan savunma mekanizmalarından biridir. Psikolojide yansıtma tekniği kişinin içinde bulunduğu olumsuz durumun giderilmesini sağlamak adınadır. Fakat bazı kişilerde bu durum olması gerekenin üstünde görülebilir. Olması gerekenin üstünde olan psikolojide yansıtma bazı kişilerde görülür ve sağlık sorunu olarak kabul edilebilir.

Yansıtma nasıl azaltılabilir veya önlenir?

Psikolojide yansıtma örneklerini azaltabilmek ve önleyebilmek adına kişinin kendini takip etmesi gerekir. Gün içerisindeki negatif davranışlarını ve insan ilişkilerini incelemek kişinin farkındalığını geliştirmesine yardımcı olabilir. Böylelikle kişi davranışlarını fark ederek bilinçaltında oluşan savunma mekanizmasını kontrol edebilir. Aynı zamanda günlük tutmak da etkili yöntemlerden biridir.

Yansıtma ve kişilik bozuklukları arasındaki ilişki nedir?

Kişilik bozuklukları ile psikolojide yansıtma ne demek sorusu yanıtlanarak arasındaki ilişki belirlenebilir. Psikolojide yansıtma ne demek sorusunun yanıtı, kişinin iç karmaşadan kurtulmak adına kullandığı savunma mekanizmasıdır. Kişilik bozuklukları ise toplum tarafından normal kabul edilenlerin dışında olan ve süreklilik gösteren davranışlardır. Psikolojide yansıtma da kişilik bozukluğu gibi toplum tarafından kabul edilmez. Aynı zamanda bazı durumlarda yansıtmalar kişilik bozukluğu oluşmasına neden olabilir.

__________________

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
nedir, projeksiyon, psikolojide, yansıtma


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 23:03.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.