Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Eğitim > Eğitim & Öğretim > Bunları Biliyor musunuz?

Bunları Biliyor musunuz? Bilmek istediğiniz genel kültür sorularının cevapları...


Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Bilmek istediğiniz genel kültür sorularının cevapları...


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree3Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 05 Nisan 2024, 02:21   #1
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Soru2 Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Suriyeli sığınmacılarla ilgili sosyal medyada sıkça paylaşılan asılsız iddiaları derledik. Aşağıdaki listeden iddiaları ve bu iddiaların asılsız olduğunu gösteren açıklamaları ve kaynak dosyaları görebilirsiniz. Hızlı Bakış kısmından direkt olarak ilgili iddiaya geçebilirsiniz. Araştırılmasını istediğiniz içerikleri [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] bize gönderebilirsiniz. Afganlarla İlgili hazırladığımız doğru bilinen yanlışlar içeriğine ise [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] ulaşabilirsiniz.

Hızlı Bakış:

  • İDDİA 1: Suriyeliler Devletten Maaş Alıyor
  • İDDİA 2: Suriyeliler Çalışma İzni Alıp İstediği Yerde Çalışıyor
  • İDDİA 3: Suriyeliler İstediği Üniversiteye Sınavsız Giriyor​
  • İDDİA 4: Devlet Üniversiteye Giden Her Suriyeliye Burs Veriyor
  • İDDİA 5: Suriyeliler Araç Muayene Ücreti Ödemiyor
  • İDDİA 6: Suriyeliler Arabaları için Vergi Ödemiyor
  • İDDİA 7: Suriyeli Esnaflar Vergi Vermiyor
  • İDDİA 8: Suriyeliler Su, Elektrik ve Doğalgaz Faturası Ödemiyor
  • İDDİA 9: Suriyelilerin Telefon Faturasını Devlet Ödeyecek
  • İDDİA 10: Suriyeliler Hastanede Sıra Beklemiyor
  • İDDİA 11: Suriyeliler 5 Yıl Sonra Türk Vatandaşı Olacak
  • İDDİA 12: Seçimlerde Suriyeliler de Oy Kullanacak
  • İDDİA 13: Suriyeliler Memur Olarak İşe Alınıyor
  • İDDİA 14: Okullara Suriyeli Öğretmenler Atandı
  • İDDİA 15: Suriyeliler Çocuklarını İstedikleri Okula Kayıt Yaptırabiliyor
  • İDDİA 16: Koronavirüs Testi Suriyelilere Ücretsiz Türk Vatandaşlarına Ücretli
  • İDDİA 17: Kilis’te Yaşayan Her 4 Kişiden Sadece 1’i Türk
  • İDDİA 18: Suriyeliler Sadece Online Sınava Girerek Ehliyet Alıyor
-İDDİA 1-

Suriyeliler Devletten Maaş Alıyor

DOĞRUSU

Suriyelilerin devletten maaş aldığı iddiası, ulusal bir gazetenin köşe yazarı ile bağımsız bir milletvekili tarafından Türkiye’de olmayan bir üniversitenin olmayan bir tezi kaynak gösterilerek ortaya atıldı. İddiaya göre Yavuz Sultan Selim isimli üniversitede hazırlanan bir tezde Suriyelilerin kişi başı 895 lira maaş aldıklarının yazdığı söylendi. Türkiye’de Yavuz Sultan Selim isminde bir üniversite olmadığı gibi devlet şimdiye kadar hiçbir zaman kendi bütçesinden Suriyelilere aylık bağlamamıştır. Türkiye’de Geçici Koruma veya Uluslararası Koruma altında olan ve belli kriterleri sağlayan kişilere, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ismi Sosyal Uyum Yardımı (SUY) olan aylık 155 lira destek verilmektedir. Bu para Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin hepsine değil sadece [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] sahip kişilere verilmektedir. Bu paranın ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılmasına Türk Kızılay’ı, KIZILAY KART sistemi ile aracılık etmektedir. Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 2-

Suriyeliler Çalışma İzni Alıp İstediği Yerde Çalışıyor

DOĞRUSU:

Kaynağı sosyal medya olan ve tekrar tekrar paylaşılan iddiaya göre Suriyelilerin kendilerine çalışma izni alıp istedikleri yerde özgürce çalışabildiği bilgisi paylaşıldı. İddiayı daha da ileriye götüren bazı sosyal medya kullanıcıları ise çalışma izni alan Suriyelilerin Türk işçileri işten çıkarıp kendilerini işe aldığını belirtti.

Bir yabancının Türkiye’de çalışabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından o kişi için çalışma izni verilmesi gerekiyor. Yabancı kişiye çalışma izni yalnızca işveren tarafından alınabiliyor. Yani bir Suriyelinin kendisine çalışma izni alma hakkı yok. Kim işletmesinde bir yabancı ya da Suriyeli çalıştırmak istiyorsa, kendi e-Devlet hesabı üzerinden işletmesi adına o yabancı kişi için başvuru yapması gerekiyor.


İşverenin bir yabancı ya da Suriyeli adına çıkardığı çalışma izni ise sadece o iş yeri için geçerli. Yani bir yabancı ya da Suriyeli için çıkarılan çalışma izni bütün iş yerlerinde geçerli değil. Yabancı kişi o işten ayrıldığı anda kendisi adına çıkarılan çalışma izni de iptal oluyor. Bir işveren kendi iş yerinde bir yabancı personel çalıştırmak istiyorsa, halihazırda 5 tane Türk vatandaşını istihdam ediyor olmalı. Aksi halde yabancı kişi için yapacağı başvuru kabul edilmiyor.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 3-

Suriyeliler İstediği Üniversiteye Sınavsız Giriyor

DOĞRUSU:

Kaynağı anonim bir sosyal medya hesabı olan bir paylaşımda, Suriyelilerin istedikleri üniversitedeki istedikleri bölüme, herhangi bir şart ve sınav olmadan kayıt yaptırabildikleri iddia edildi. İddia genellikle üniversite sınavı ve tercih döneminde gündeme getirilmekte ve daha da ileri götürülerek Suriyelilerin harç parası ödemedikleri söylenmektedir.

Türk vatandaşı olmayan her öğrenci yabancı öğrenci statüsündedir. Suriyelilerin ne devlet üniversitelerinde ne de vakıf üniversitelerinde diğer yabancı uyruklu öğrencilere göre bir avantajı yoktur. Bir yabancı öğrencinin devlet üniversitesine girmesi için Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) girmesi gerekmektedir. Yani sınava girmeden istedikleri üniversitede okudukları iddiası uydurmadır. Vakıf üniversitesine girmek istediğinde ise o üniversitenin belirlemiş olduğu kriterlere uymak zorundadır.

Her üniversitenin yabancı öğrenci için YÖK tarafından onaylanan bir kontenjanı var. Yani Suriyeliler sınava girip tüm şartları sağlasalar ve parasını ödeseler bile kontenjan sınırı olduğu için istedikleri üniversitenin istedikleri bölümüne kayıt olamazlar. Devlet üniversitelerinde Türk öğrenciler için 1. öğretimler ücretsiz, 2. öğretimler ise ücretli iken, YÖS sınavı ile üniversiteye giren yabancılar için hem birinci öğretimler hem de ikinci öğretimler ücretlidir. Vakıf üniversitelerinde ise yabancı öğrenciler burs imkanlarından faydalanamamaktadır.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 4-

Devlet Üniversiteye Giden Her Suriyeliye Burs Veriyor

DOĞRUSU:

Bir X (Twitter) kullanıcısı tarafından yapılan bir paylaşımda Türkiye’de üniversiteye giden her Suriyeliye devlet tarafından 800 ile 1200 lira arasında değişen miktarda burs bağlandığı iddia edildi. İddia herhangi bir kaynak belirtilmeden üniversite öğrencilerinin görüntüsü ile gündeme getirildi.

Suriyeliler de dahil olmak üzere Türkiye’de eğitim alan yabancılara verilen eğitim bursları Türkiye Bursları tarafından finanse edilmektedir. Burslara tüm dünya ülkelerinden öğrenciler başvuru yapabilmektedir. Yani bu burs Suriyelilere özel bir burs değildir.

Üniversiteye giden Suriyelilerin tamamına burs verilmemektedir. YÖK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’deki üniversitelerde 25 bini Suriyeli olmak üzere toplam 148 bin yabancı öğrenci eğitim almaktadır*. (*2019 yılı) Yabancı öğrencilerin %16,8’i (25.000), Suriyeli öğrencilerin ise %5,7’sine burs verilmektedir. Burs için başarı ve yaş kriteri vardır.

2019 yılında dünyanın 167 ülkesinden 145 bin 700 kişi burs başvurusu yapmıştır. Bunların arasından yaklaşık 5 bin kişiye burs imkanı sağlanmıştır. Devlet okumak isteyen yabancılara burs vermektedir fakat bu burs ne Suriyelilere özeldir ne de üniversiteye giden her Suriyeli içindir.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


-İDDİA 5-

Suriyeliler Araç Muayene Ücreti Ödemiyor

DOĞRUSU:

4 Ağustos 2020 tarihinde bir haber sitesi tarafından hazırlanıp aynı gün içerisinde milletvekili olan bir X (Twitter) kullanıcısı tarafından bu haber kaynak gösterilerek paylaşılan iddiada, TÜVTÜRK istasyonlarında Suriyelilerin araçlarına ücretsiz muayene yapıldığı iddia edildi.

Kısa sürede 8 bin RT ve 15 bin beğeni alan paylaşımda kullanılan muayene raporunun bir “Tekrar Muayenesine” ait olması ve tekrar muayenesinin herkes için ücretsiz olduğunun TÜVTÜRK tarafından açıklanmasından sonra iddiayı paylaşan X (Twitter) kullanıcısı hesabından düzeltme mesajı yayınladı.

TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklamada ise Suriyeliler de dahil olmak üzere araç muayene işleminin herkes için ücretli olduğu bilgisi verildi.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 6-

Suriyeliler Arabaları için Vergi Ödemiyor

DOĞRUSU:

Genellikle Motorlu Taşıtlar Vergisinin ödendiği Ocak ve Temmuz aylarında gündeme gelen iddiada Suriyelilerin sahip olduğu araçlardan vergi alınmadığı, sigorta ve muayene işlemlerinden muaf tutulduğu gibi paylaşımlar yapılmakta. İddiayı ileri götürenler ise Suriyelilerin ehliyet almak zorunda olmadıklarını, trafik kurallarının Suriyeliler için geçerli olmadığını, polislerin trafik kurallarını ihlal eden kişinin Suriyeli bir sürücü olması durumunda ceza yazmadan gönderdiğini söylemekte.

Motorlu Taşıtlar Vergisi kanununun 4. maddesinde motorlu taşıtlar vergisinden müstesna olan araçların tanımı yapılmıştır. Bu araçlar genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ile bunların üyesi oldukları mahalli idare birlikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar, elçilik ve konsolosluk araçları, engellilik oranı en az %90 olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile müflis bankaların iflâs idarelerine ait taşıtlardır. Bu araçların arasında Suriyelilerin araçları yoktur.

Suriyelilerin Türkiye’den aldığı ve Suriye’den getirdiği tüm taşıtlar vergi, sigorta, muayene ve trafik cezalarından sorumludur. Trafiğe çıkan her sürücü ehliyet almak ve trafik kurallarına uymakla yükümlüdür. Bu konuda kimsenin bir ayrıcalığı yoktur. TÜVTÜRK’ün Suriyelilere özel yayınladığı muayene duyurusunda vergi, trafik cezası, otoyol geçiş ücreti ve sigorta borcu olan araçların muayenesinin yapılmadığı bilgisi yer almaktadır.

-İDDİA 7-

Suriyeli Esnaflar Vergi Vermiyor

DOĞRUSU:

Facebook kullanıcıları arasında oldukça yaygın şekilde paylaşılan iddiaya göre Suriyeli dükkan sahiplerinin vergiden muaf olduğu ve belediyeler tarafından denetlenmediği öne sürülmekte. Vergi denetimi illerde ve ilçelerde yetkili olan vergi müdürlüğüne bağlı personel tarafından yapılmaktadır. Her ticari işletme vergi ödemekle yükümlüdür. Kaçak olarak çalıştırılan veya vergi vermeyen bir işletme varsa bu onlara verilen bir haktan dolayı değildir. Suriyeli esnafların vergi konusunda ne bir muafiyeti ne de bir ayrıcalığı vardır. Nasıl ki Türk vatandaşı bir esnaf iş yeri açtığında ticaret/esnaf odasına kayıt yaptırıyor, yazar kasa alıp fatura kesiyorsa, Suriyeli ya da diğer yabancı esnaflar için de aynı durum geçerlidir. Kaçak olarak işletilen kafe, bakkal, market veya giyim mağazasının vergi vermiyor olması Suriyelilere sağlanan bir ayrıcalıktan dolayı değil, o işletmenin kaçak olmasından dolayıdır.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 8-

Suriyeliler Su, Elektrik ve Doğalgaz Faturası Ödemiyor

DOĞRUSU:

Suriyelilerin fatura ödemediği iddiası, bir sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşılan bedelsiz bir su faturasına dayanmaktadır. İddiaya konu olan faturanın alt kısmında yer alan “Düşük tüketim nedeniyle faturalandırılmamıştır” ibaresi, paylaşım sırasında özellikle kapatılmış, su, elektrik ve doğalgaz için Suriyelilerden ücret alınmadığı ifade edilmiştir.

Faturayı kesen su idaresi ile yapılan görüşme sonrasında faturada ismi geçen kişinin evden taşınarak aboneliğini sonlandırdığı, son ay içerisinde su sayacında yalnızca 1 metreküplük su tüketimi görüldüğü için sıfır (0) liralık fatura gönderildiği belirtilmiştir. Uygulama 3 metreküpün altındaki kullanımlar için her aboneye uygulanmaktadır. Su idaresi tarafından Suriyeli aboneye ait miktarları 56 lira, 48 lira ve 58 lira olan faturalar da paylaşılmıştır. Su, elektrik ve doğal gaz herkes için ücretlidir.


Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 9-

Suriyelilerin Telefon Faturasını Devlet Ödeyecek

DOĞRUSU:

Suriyelilerin telefon faturasının devlet tarafından karşılanacağı iddiasını ayrıca incelememizin sebebi, iddiayı ortaya atan kişinin ulusal bir gazetenin istihbarat ve haber şefi olması ve haberine kaynak olarak Göç İdaresinin açtığı bir ihaleyi göstermesidir. Bir ihale duyurusu üzerinden uydurularak haberleştirilen iddia sonrası gazete tekzip yayınlamak zorunda kalmıştır.

Göç İdaresi tarafından, Geri Gönderme Merkezlerinde sınır dışı edilmek üzere bekleyen yabancılara verilmek üzere ankesörlü telefon kartı ihalesi düzenlenmiştir. Buradaki amaç bu kişilerin belge temini için kendi ülke makamlarıyla görüşmelerini sağlamaktır. Projenin finansmanı Avrupa Birliği’dir.


Bu ihale Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin telefon faturalarını ödemek için yapılmamıştır. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin telefon faturalarını devletin ödeyeceği iddiası hayal ürünü bir haberden ibarettir.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 10-

Suriyeliler Hastanede Sıra Beklemiyor

DOĞRUSU:

Uzun yıllardır sosyal medyada paylaşılan Suriyelilerin hastanede sıra beklemediği iddiası, poliklinik sıra numarası takip ekranında Suriyeli olduğu sanılan bir kişiye ait ismin altında Yasal Öncelikli Hasta yazmasına dayanmaktadır.

Hastane poliklinik hizmetlerinde muayene öncelik sırası Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile belirlenmiştir. Bu genelgeye göre yasal öncelik acil vakalar, engelli hastalar, hamileler, hizmetteki askeri personel, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, 65 yaş üstü hastalar ile yedi yaşından küçük çocuklara verilmektedir. Yani Suriyelilere hastanelerde yasal bir öncelik tanımlanmamıştır.

Sıra numarası takip ekranında bir hastanın öncelikli olduğu görülüyorsa bu öncelik onun Suriyeli olmasından dolayı değil, yukarıda belirtilen durumlardan birini sağlamasından dolayıdır.


Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
Alt 05 Nisan 2024, 02:29   #2
Çevrimiçi
WoodStock 🤘☮
 
Leydihan kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

-İDDİA 11-

Suriyeliler 5 Yıl Sonra Türk Vatandaşı Olacak

DOĞRUSU:

Geçici Koruma Kanunu ve Yönetmeliği hakkında bilgi sahibi olmayanların, Türk Vatandaşlık Kanununa bakarak ortaya attığı iddiaya göre Türkiye’de bir şekilde 5 yıl kalan Suriyelilerin 5. yılın sonunda kanunen Türk vatandaşı olacakları belirtildi.

5901 nolu Türk Vatandaşlık Kanununda vatandaşlığın nasıl kazanıldığı ile ilgili şartlar açıkça belirtilmiştir. Türkiye’de bulunan Suriyeliler Geçici Koruma statüsüne sahiptir. Geçici koruma kapsamında olan kişilerin 5 yıl ikamet yoluyla Türk Vatandaşı olma hakları yoktur. Eğer böyle olsaydı 2015 yılının sonuna kadar gelmiş olan 2 milyon 503 bin 549 Suriyelinin tamamının Türk Vatandaşı olması gerekiyordu. Fakat son açıklanan sayıya göre Türk Vatandaşı olan Suriyelilerin sayısı 110 bin.

Benzer şekilde Geçici Koruma altında bulunan Suriyelilerin bir Türk vatandaşı ile evlenip evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma hakları da yoktur.

-İDDİA 12-

Seçimlerde Suriyeliler de Oy Kullanacak

DOĞRUSU:

Genellikle seçim döneminde Türkiye’de kayıtsızlarla birlikte 10 milyondan fazla sığınmacı olduğu ve bu sığınmacıların tamamının oy kullanması halinde seçimlerin kaderini değiştireceği iddiaları gündeme gelmektedir. İddialarda kayıtsızların sayısının nasıl tespit edildiği ile kayıtsız olan birinin hangi belge ile oy kullanacağı belirtilmemiş ve 10 milyon olduğu ifade edilen sığınmacıların tamamının 18 yaş üzeri olduğu belirtilmiştir.

Türkiye’de Geçici Koruma Statüsüne sahip olan Suriyelilerin seçimlerde oy kullanma hakkı bulunmamaktadır. Anayasanın 67.maddesine göre 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme hakkına sahiptir. Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler Türk Vatandaşı olmadığı için seçimlerde oy kullanması mümkün değildir. Kayıtlı olan Suriyeliler oy kullanamıyorken kaçak olarak ülkemizde yaşayan kişilerin seçimlerde oy kullanması aslı olmayan uydurma bir iddiadır. Diğer yandan ülkemizde bulunan kayıtlı/kayıtsız kişilerin tamamı 18 yaş üstü de değildir. Kayıtlı olan Suriyelilerin yarıya yakını 18 yaş altındadır.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla olası bir seçim olması durumunda 113 bin 654 Suriyelinin oy kullanma hakkı olduğunu açıkladı.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 13-


Suriyeliler Memur Olarak İşe Alınıyor

DOĞRUSU:

İlk olarak 2015 yılında sosyal medyada anonim bir hesap üzerinden ortaya çıkan iddiaya göre 100 bin Suriyelinin KPSS aranmaksızın kamuya memur olarak atanacağı öne sürüldü. Bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından “Resmi gazetede yayınlandı” ifadesi ile zaman zaman yeniden paylaşılan iddia gerçeği yansıtmamaktadır.

Hangi kuruma kaç memurun alınacağı her kurumun kendi internet sitesinde duyurulmaktadır. Ne resmi gazetede ne de kurumların internet sitelerinde şimdiye kadar bu yönde bir ilana ulaşılamamıştır. Ayrıca 657 nolu Devlet Memurları Kanununun 48. maddesine göre yabancıların “memur” olma hakları yoktur. Memur olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır.

-İDDİA 14-

Okullara Suriyeli Öğretmenler Atandı

DOĞRUSU:


6 Kasım 2018 tarihinde X’de (Twitter) herhangi bir kaynak göstermeden bir milletvekili tarafından paylaşılan bir iddiaya göre 900 Suriyeli öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara atandığı ve bu öğretmenlerin Türk öğrencilerin olduğu sınıflarda öğretmen olarak göreve başladığı öne sürüldü. MEB tarafından yapılan basın duyurusu ile iddianın asılsız olduğu ortaya çıktı.

İddianın paylaşıldığı tarihten yaklaşık 2 yıl öncesinde (8 Ağustos 2016 tarihinde) eğitim kalitesinin artırılması ve yaşanan dil probleminin çözülmesi amacıyla finansmanı UNICEF tarafından karşılanan bir eğitim programına başlandı. Bu eğitim programına yalnızca Suriye’de öğretmenlik yapan kişiler kabul edildi.

Eğitim programını başarıyla tamamlayan kişiler, Suriyeli öğrencilerin yoğun olarak eğitim gördüğü okullarda, kolaylaştırıcı rolüyle çocukların Türk eğitim sistemini anlamaları ve dil problemi yaşayan Suriyeli çocukların desteklenmesi için çalışmaktalar. Bu kişiler görev aldıkları okullarda öğretmenlik değil, öğrenci ve ailenin okul ile iletişimini sağlamak için tercümanlık yapmaktadır. Bu kişiler derslere gidip ders anlatmamaktadır ve memur statüsünde değildir.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 15-

Suriyeliler Çocuklarını İstedikleri Okula Kayıt Yaptırabiliyor

DOĞRUSU:

2017 yılında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve 2018 yılında ise Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara kimliği olmayan Suriyeli çocukların adres şartı aranmaksızın kayıt yapılması talimatı verilmişti. Bu talimatı X (Twitter) hesabına taşıyan bir milletvekili tarafından ortaya atılan iddia “Suriyeliler Çocuklarını İstedikleri Okula Kayıt Yaptırabiliyor” biçiminde paylaşıldı. Kayıt döneminde yapılan bu paylaşım birçok veli tarafından tepkiyle karşılandı.

TBMM’de Milli Eğitim Bakanının cevaplaması istemiyle yazılan soru önergesine verilen cevapta kimliği olan Suriyeli çocukların sistem tarafından otomatik olarak okullara yerleştirildiğini, talimatın kimliği olmayan Suriyeli çocukları kapsadığını ve bu çocukların eğitimden geri kalmaması için böyle bir talimat yazıldığı bilgisi verildi.

Anasınıfı, ilkokul ve ortaokula kayıt olacak öğrencilerin kayıtları e-kayıt sistemi üzerinden adres durumuna göre yapılmaktadır. Nasıl ki her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Nüfus Müdürlüğüne kayıtlı bir ikamet adresi varsa, Suriyelilerin de sistemde kayıtlı adresleri vardır. Suriyeli çocuklar da bu adreslere göre okullara yerleştirilmektedir.

-İDDİA 16-

Koronavirüs Testi Suriyelilere Ücretsiz Türk Vatandaşlarına Ücretli

DOĞRUSU:


24 Ekim 2020 tarihinde X’de (Twitter) @avrasyaanket hesabı tarafından paylaşılan bir içerikte, bir kadın hastanın koronavirüs testi için devlet hastanesine başvuru yaptığı, sigortası ve parası olmadığından dolayı 250 lira değerindeki test ücretini ödemesin diye görevliler tarafından “Suriyeli hasta” olarak işaretlendiği iddia edildi. Whatsapp ve Messenger konuşmaları kaynak gösterilerek ortaya atılan iddianın devamında ise test ücreti için “kendi vatandaşına ücretli suriyeliye beleş.” ifadesi kullanıldı. Test ücretinin Türk Vatandaşları için ücretli, Suriyeliler için ücretsiz olduğu iddiası asılsızdır.

13 Nisan 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sosyal sigortası bulunmayan kişilere koruyucu ekipman, tanı kiti, koronavirüs tedavisi ve aşı hizmetinin ücretsiz olarak verilmesi kararı alındı. Yani 13 Nisan 2020 tarihinden bu yana sigortası olsun ya da olmasın herkes koronavirüs test ve tedavi hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 17-

Kilis’te Yaşayan Her 4 Kişiden Sadece 1’i Türk

DOĞRUSU:

4 Haziran 2021 tarihinde Sözcü’de yayınlanan “Kilis’te Türkler azınlık oldu” başlıklı haberde “Suriyeli sayısının yerli halka oranla büyük bir artış kaydettiği, Kilis’te ise Suriyelilerin kent nüfusundaki oranının yüzde 74.8’e ulaştığı ve kentte yaşayan her 4 kişiden sadece 1’inin Türk olduğu” iddia edildi. Haberin devamında ise TÜİK’in 2020 kent nüfusu kaynak gösterilerek Kilis’te toplamda 142 bin 792 kişinin yaşadığı ve bunların 105 bin 689’unun Suriyeli olduğu belirtildi. Başlık ve içerik olarak eksik ve hatalı bilgiler içeren bu haber X’de (Twitter) 590 RT ve 1400’den fazla beğeni aldı.

Haberde geçen kent nüfusunun %74,8’inin Suriyelilerden oluştuğu yani her 4 kişiden sadece 1’inin Türk olduğu iddiası hesaplama hatası nedeniyle ortaya çıkmış ve sadece Sözcü’de değil bir çok haber platformunda kopyala-yapıştır tekniği ile çoğaltılmış bir içeriktir. TÜİK’in 31 Aralık 2020 tarihli Kilis il nüfusu ile Göç İdaresinin 26 Mayıs 2021 tarihli Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyeli sayısı toplandığında 247 bin 798 sayısına ulaşılıyor. Bu sayının 105 bin 6’sı GKK’daki Suriyelilerden oluştuğundan bu iki grubun %74,8’inin değil %42,3’ünün Suriyeli olduğu söylenebilir. Şehirde Türk vatandaşları ve Suriyeliler dışında diğer uyruklardan kişilerin de yaşadığı hesaba katıldığında bu oran daha da düşebilir.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

-İDDİA 18-

Suriyeliler Sadece Online Sınava Girerek Ehliyet Alıyor

DOĞRUSU:

17 Şubat 2021 tarihinde X’de (Twitter) paylaşılan bir içerikte “Suriyelilerin 2018 yılından bu yana online olarak sınava girdikleri ve ehliyet aldıkları” iddia edildi. İddiada sınavın Arapça dilinde olduğu ve ehliyet alan kişilerin Türk Vatandaşlığı bile almadan bu sınava girebildiği vurgusu yapıldı. İddiayı desteklemesi amacıyla da Arapça trafik levhalarının bulunduğu bir görsel kullanıldı. Paylaşılan içerik 288 RT ve 767 beğeni aldı.

Suriyelilerin sadece online sınava girerek sürücü belgesi aldığı iddiası bilgi eksikliğinden kaynaklanan uydurma bir iddiadır. Ehliyet sınavı, teorik sınav ve direksiyon sınavı olmak üzere iki aşamalıdır. Direksiyon sınavını geçmeden ehliyet almak mümkün değildir. Ehliyet sınavları 4 Ağustos 2018 tarihinden bu yana tüm adayları kapsayacak şekilde online yöntemle yapılmaktadır.

Türkiye’nin de dahil olduğu Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olan ülkelerde, sürücü belgesi alabilmek için o ülkenin vatandaşı olmak bir koşul olarak sunulmamaktadır. Sınavlarda yabancı dil seçeneği olarak sadece Arapça değil, İngilizce, Almanca, Çince, Rusça ve Farsça seçenekleri de mevcuttur.

Detaylı bilgi ve kaynak dosyalar için [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Sürmenaj bunu beğendi.
__________________

 
Alt 16 Nisan 2024, 00:10   #3
Çevrimiçi
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Yanıt: Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Şu haberciler ve sosyal medya insanları nasıl kışkırtıyor
Burada yazılanları gözünle gören olduğunu da sanmıyorum ben.

Leydihan bunu beğendi.
 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilinen, doğru, suriyelilerle, yanlışlar, İlgili


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 02:05.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.