Forum Logo  

Geri Git   ForumKalbi.Com > Eğitim > Biyoloji > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Tüm hayvanlar hakkında bilgi, sağlık, püf noktaları, yuva veya eş arayan evcil hayvan sahipleri, dikkat etmeniz gerekenler.


Ölü Taklidi Yaparak Hayatta Kalıyor

Tüm hayvanlar hakkında bilgi, sağlık, püf noktaları, yuva veya eş arayan evcil hayvan sahipleri, dikkat etmeniz gerekenler.


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 16 Mayıs 2024, 22:37   #1
Çevrimiçi
 
Sürmenaj kullanıcısının Avatarı
 
Profil ayrıntılarını görüntüleyebilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız ve üye hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir.
Varsayılan Ölü Taklidi Yaparak Hayatta Kalıyor

Ölü Taklidi Yaparak Hayatta Kalıyor


Damalı su yılanı ölü taklidi yaparak hayatta kalma şansını artırıyor.


Yeni bir araştırma, Kuzey Makedonya'daki Golem Grad adasında bulunan damalı su yılanlarının (natrix tessellata), yırtıcı hayvanlardan kaçarken vücutlarını dışkıyla kaplayıp, ağızlarını kanla doldurarak yaptıkları ölü taklidiyle hayatta kalma şanslarını artırdığını ortaya koydu.

Damalı su yılanlarının yırtıcılardan kaçarken izledikleri yöntemin tespiti için Belgrad Üniversitesinden iki biyolog, Kuzey Makedonya'daki göl adası Golem Grad'da yakaladıkları 263 damalı su yılanına yırtıcı gibi yaklaşarak tepkilerini gözlemledi.

Araştırmada çoğu yılan türünün yırtıcı hayvanların saldırısına uğradığında ya kaçtığı veya savaştığı hatırlatılarak Golem Grad'ın damalı su yılanlarının ise hayatta kalabilmek için ölü taklidi yaptıkları tespit edildi.

Araştırmacılar yaptıkları gözlemler sonucu, bu yılan türünün yırtıcı bir hayvan tarafından yakalandığı zaman kendisini dışkıyla kapladığını, vücut kaslarını gevşeterek hareketsiz kaldığını ve açık bıraktığı ağzını kanla doldurduğunu fark etti.

Yırtıcıların avlanma içgüdüleri doğrultusunda genellikle avlarını canlı tercih ettiğini ve ölü olduğunu düşündükleri bir hayvanı yeme olasılıklarının, daha düşük olduğunu vurgulayan bilim insanları, bu savunma yönteminin yılanın yırtıcıdan daha hızlı kaçmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Araştırmacılar, ayrıca ölü taklidi yapmanın yırtıcının dikkati anlık olarak dağıldığında veya yakaladığı avı geride bırakmaya karar verdiğinde yılana kaçma şansı tanıyabileceğini de belirtti. Çalışmanın detaylarına "Biology Letters" dergisinde yer verildi.

 
  

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hayatta, kalıyor, taklidi, yaparak, ölü


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati; Türkiye'ye göre ayarlanmış olup, şu an saat: 11:21.

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumKalbi, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır.

ForumKalbi.Com; 5651 sayılı kanun uyarınca yer sağlayıcı niteliğini haiz bir genel forum sitesidir. Sitemizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresi ve sair kişisel verileri işlenmekte; yetkili merci tarafından müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir içerik paylaşımının olduğunu düşündüğünüz mesaj, konu ya da görseli içeren forum gönderilerini; İLETİŞİM bağlantısındaki formu doldurarak iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.